15.1 C
Bosanska Krupa
Četvrtak, 17 Juna, 2021

Halil Lagumdžija: I meni i većini je cilj odstraniti one koji kvare ugled pravosuđa

Halil Lagumdžija, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH svjedočio je danas pred Privremenom istražnom komisijom Predstavničkog doma PSBiH za utvrđivanje stanja u pravosuđu BiH. On je u uvodnom izlaganju podsjetio da je na čelu VSTV-a tek oko tri mjeseca i da je saglasan s dosadašnjim ocjenama o stanju u pravosuđu koje su u svojim izvještajima iznosili britanska sutkinja Joanna Korner, Reinhard Priebe, nezavisni pravni stručnjak Evropske unije, kao i OSCE.

– Oni su detektovali stanje pravosuđa, našli su da nije sjajno i da nije na potrebnom nivou. Upoznao sam se sa svim izvještajima koji se prvenstveno odnose na krivično sudovanje, organizovani kriminal i korupciju visokog nivoa, te procesuiranje ratnih zločina. Ti izvještaja su rekli gdje su najslabije karike u ove dvije vrste postupka i složio bih se najvećim dijelom konstatacija iz tih izvještaja – kazao je Lagumdžija.

Mirjana Marinković-Lepić (NS), članica Komisije pitala je predsjednika VSTV-a Halila Lagumdžiju da pojasni medijske navode o tome, kako se moglo desiti da u Apelacioni sud Brčko distrikta bude imenovan kao dodatni sudija Vuk Lučić, iako nije imao prethodnog sudijskog iskustva i koji će uprkos tome učestvovati u Radnoj grupi za izradu Zakona o VSTV-u. Marinković-Lepić je ovo imenovanje ocijenila velikim razočarenjem jer je kako je kazala “očekivala da će se odlaskom Milana Tegeltije s čela VSTV-a nešto promijeniti”.

Lagumdžija je pojasnio da Lučić jeste kandidat bez sudijskog iskustva, ali da je bio jedini koji je prošao sve testove i prag za sud drugog stepena. Naveo je i da je postojalo razmišljanje da se upravo zbog činjenice da je Lučić bez sudijskog iskustva, iako je kako je rekao bio stručni saradnik s pravosudnim ispitom u mnogim institucijama, niko ne imenuje na tu poziciju.

– Međutim, dobili smo informaciju od predsjednika Suda da će taj sud u tom slučaju biti pred kolapsom, jer su mnogi pred odlaskom u penziju, neki na bolovanju i onda smo da Sud ne bi bio u blokadi donijeli odluku da taj kandidat ipak bude imenovan za sudiju Apelacionog suda u Brčkom – kazao je Lagumdžija, pojasnivši da nije bilo zakonskih smetnji za takvu odluku, ali da je njegov stav da se imenovanje kandidata u drugostepeni sud bez iskustva u prvostepenim sudovima vrši samo u iznimnim situacijama poput ove u Brčkom.

Branislav Borenović (PDP) član Komisije pitao je Lagumdžiju , šta će VSTV poduzeti u vezi nekorištenja TCMS-a, elektronskog sistema za dodjelu predmeta tužiocima u Tužilaštvu BiH, koje je jedina pravosudna institucija u kojoj glavni tužitelj dodjeljuje predmete, umjesto da se za to koristi zakonom predviđeni mehanizam.

Borenović je podsjetio da je on prošle godine u maju podnio krivičnu prijavu zbog nezakonitog prisluškivanja protiv Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH, te da iako je dao i izjavu u tom predmetu do danas se ništa nije desilo, zbog čega Borenović izražava sumnju da sve to ima veze i s tim što predmete tužiocima dodjeljuje glavna tužiteljica Tužilaštva BiH.

Lagumdžija je naglasio da je TCMS prije svega uspostavljen da se spriječi proizvoljnost kod dodjele određenih predmeta tužiocima.

– U javnosti se sve više govori da postoje predmeti koji nisu u sistemu, da nisu u radu, da su u ladicima i mislim da je takva jedna pojava nedopustiva. Moramo istražiti takve slučajeve. Bio sam u jednom od prvih sudova gdje je uveden CMS i smatram da je dobar za sprečavanje zloupotreba. Ured disciplinskog tužioca je detektovao neprimjenu CMS-a u Tužilaštvu BiH i protiv glavne tužiteljice je pokrenut disciplinski postupak. Ne mogu komentirati kakav će ishod biti, dostavljena je tužba na odgovor, očekuje se odgovor – kazao je Lagumdžija.

On je članove Istražne komisije upoznao i s tim da je prije mjesec dana formirao nove disciplinske komisije, te da su sastavi tih komisija pohranjeni u sistem VSTV-a, te da će komisije u postupcima koji budu otvarani biti birane elektronskim putem.

Borenovića je zanimalo i da li je predsjedniku VSTV-a poznato da predsjednik nekog suda predmet koji je CMS sistem dodijelio nekom sudiji, može taj predmet dodijeliti nekom drugom, trećem ili četvrtom, odnosno onom sudiji koji je podoban za takav predmet.

Lagumdžija je kazao da je čuo da postoji takva praksa, ali da je ona zakonski dozvoljena samo u iznimnim situacijama.

– Dozvoljeno je samo ako postoje razlozi za presignaciju, kao što je nespojivost u nekom predmetu. Na Sudu BiH o tome se odlučivalo na opštoj sjednici i samo ukoliko postoje razlozi za to da se predmet može dati drugom sudiji. Čuo sam da za neke slučajeve zloupotreba i ukoliko se to radi smatram da to nije samo za disciplinski, nego za krivični postupak. Ko zloupotrebljava CMS , moj je stav da taj bez ikakve dileme treba ostati bez posla – istakao je Lagumdžija.

Na pitanje Borenovića, da li zna da li će izjave i pritužbe sudije iz Brčko distrikta Nedeljka Tabakovića koji je također ranije svjedočio pred Komisijom proizvesti “neku vrstu logičnih odluka”, te da li se kako je naveo Borenović “između vječne borbe između dobrog i lošeg koja je prisutna i u pravosuđu” može očekivati da se pravosuđe očisti od korova, Lagumdžija je kazao da se sve pritužbe upućuju Uredu disciplinskog tužioca.

– I to je odjel koji se treba inicijalno s tim baviti, oni trebaju utvrditi da li u tim radnjama ima anomalija i zloupotreba. Za ova tri mjeseca ja sam od UDT-a inicijalno tražio par informacija, ne želim da se misli da na bilo koji način želim uticati na njihov radi i njihovu nezavisnost. Samo sam rekao, vodite računa i pred disciplinsku komisiju idite s argumentima, provedite temeljitu istragu i sve u skladu sa zakonom i kad imate argumentaciju idite pred disciplinsku komisiju – rekao je predsjednik VSTV-a.

Zukan Helez (SDP), član Komisije pitao je kako je moguće da se na rukovodeće funkcije u pravosudnim institucijama biraju uzastopno i na više mandata osobe koje imaju loše rezultate rada, te da li se u tom smislu može nešto promijeniti.

Lagumdžija je kazao da su u VSTV-u detektovali i taj problem, te je podsjetio da je raniji zakon predviđao ograničenje imenovanja na dva mandata, dok sadašnji ne precizira ograničenja takve vrste. Također, kazao je da je VSTV prilikom posljednjih nekoliko imenovanja u više navrata odbio dati mandate predsjednicima sudova koji iza sebe već imaju više mandata, ali ukoliko je bilo još kandidata.

Dodaj komentar:
- Oglas -

Najnovije

- Oglas -

Povezani članci