U nedjelju 29. marta 2015. godine u 22 sata hakeri su napali stranicu Patrije (www.nap.ba).

Ovo je već drugi put da se novinska agencija Patria našla na meti hakera. Prvi napad koji se dogodio prošle godine prijavljen je policijskim agencijama, ali do danas nismo dobili bilo kakvu povratnu informaciju.

U posljednjih nekoliko mjeseci intenzivirani su napadi na medijske slobode i novinare, što je očigledan dokaz da određene grupe i pojedinci, kojima prvenstveno smeta pisanje o kriminalu i korupciji, nastoje po svaku cijenu prijetnjama zaustaviti novinare da profesionalno obavljaju svoj posao.

Na udaru se sada našla Patria, i to nakon što smo objavili iskaz Kemala Čauševića u kojem se spominju imena brojnih bh. političara, detalje marketinške afere „Gibraltar“, te nakon učešća glavne urednice Patrie Edine Latif u emisiji Pošteno gdje se govorilo o prijetnjama po nacionalnu sigurnost BiH, što je izazvalo veliki pozornost javnosti zbog iznesenih stavova.

Redakcija novinske agencije Patria obavijest će sve Udruženje novinara BiH, policijske agencije u BiH, Američku ambasadu, OHR, OSCE i Delegaciju EU o ovom napadu na slobodu medija.

Hakiranje stranice Patrie doživljavamo kao pritisak i prijetnju da prestanemo sa pisanjima o pojedinim političkim moćnicima, o kriminalu i korupciji, i svim nezakonitostima sa kojima se suočava bh. društvo.

Patriju niko i nikada neće zaustaviti na putu borbe za državu BiH, otkrivanju istine, ma o koliko moćnim političarima i kriminalnim krugovima se radilo.

KOMENTARI:
Loading...