15.1 C
Bosanska Krupa
Četvrtak, 17 Juna, 2021

Grubeša: Ministri HDZ-a ne opstruišu usvajanje odluka Vijeća ministara BiH

Ministar pravde Bosne i Hercegovine, Josip Grubeša oštro demantuje posljednje medijske istupe ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković kojima optužuje ministre HDZ-a da zbog „političkih igara“ opstruišu usvajanje odluke Vijeća ministara BiH kojom se omogućava bezvizni ulazak građanima Saudijske Arabije.

“Bez sumnje je dug ambasadorski staž ministrice Turković u arapskim zemljama proizveo određene simpatije prema tom dijelu svijeta, pa ne obrazlaže i drugi dio odluke kojom nema bezviznog režima ni za Ujedinjeno Kraljevstvo i Irsku”, navodi se u saopćenju Ministarstva pravde BiH koje prenosimo u cijelosti.

Optužbe kako ministri HDZ-a bilo što opstruišu su netačne, tvrdi Grubeša, jer mi samo poštujemo preporuke institucija Evropske unije koje su, između ostaloga, sadržane u pismu koje je ovih dana iz Delegacije EU u BiH stiglo na adresu Ministarstva vanjskih poslova, kojim rukovodi ministrica Turković.

U tom pismu jasno i bez dvojbe Evropska komisija ističe svoju zabrinutost zbog težnje ministrice Turković da ukine vize za državljane Saudijske Arabije, čime BiH odstupa od vizne politike EU.

– Ni u kojem slučaju ministar pravde ne zaustavlja dolazak turista u BiH. Naprotiv, kao što je poznato, nedavno je ministar pravde uputio ministru sigurnosti BiH Inicijativu za izmjenu Odluke o propisivanju dodatnih uslova za ulazak stranaca u BiH, u kojoj je predviđeno da im se olakša ulazak na način da se uz PCR test, traže i drugi dokazi o odsutnosti COVID virusa, a koji su pristupačniji. Upravo zbog toga sam predlagao uvođenje antigenskog testa kako bi se omogućio što brži i jednostavniji ulazak stranih državljana u BiH, vodeći se time da se tu u najvećem broju radi o turistima. To bi definitivno omogućilo ulazak hiljada turista u Bosnu i Hercegovinu, ali su kolege iz bošnjačkog naroda na današnjoj sjednici glasale protiv toga“, rekao je ministar Grubeša.

Jasno je da su danas politikanstvo, ali i niski motivi glavna vodilja nekih ministara, ističe Grubeša, ali zbog zlonamjerne izjave koja stvara lošu sliku o ministrima iz reda HDZ-a, a pri tome je sama direktno spriječila olakšavanje ulaska turistima u BiH i time nanijela štetu turizmu glasujući protiv Odluke koja regulira ulazak stranaca, reakcija na današnje izjave ministrice Turković nije mogla izostati kako javnost ne bi bila pogrešno informisana. Ovo posebno jer se izvrtanjem teza i svjesno ne iznoseći sve podatke, opet HDZ-ovim ministrima spotiče da nešto koče i opstruišu, dok je to danas upravo ministrica Turković uradila za cijeli turizam u BiH, navodi se u saopoćenju Ministarstva pravde BiH.

Dodaj komentar:
- Oglas -

Najnovije

- Oglas -

Povezani članci