Granična policija Bosne i Hercegovine raspisala je 21. decembra konkurs za prijem stotinu novih policijskih službenika. Konkurs je otvoren 30 dana od dana raspisivanja konkursa. Riječ je o VIII-1 klasi kadeta koji će biti primljeni u redove Granične policije BiH, nakon obuke.

Visokorangirani uposlenik GP BiH objašnjava za Patriju da je šokantno to da u komisiji za prijem novih kadeta u GP BiH ponovo sjedi Predrag Radojčić, kao predsjednik komisije te Robert Perić, kao član te komisije. Riječ je o kompromitiranim službenicima GP BiH.

Radojčić i Perić su bili u komisiji i za prijem 120 kadeta VII klase Granične policije BiH, iz avgusta 2015. godine. Tada je prema tvrdnjama visokorangiranih uposlenika ove institucije konkurs gotovo u potpunosti bio namješten. Prijem u GP BiH plaćao se između 10.000 i 15.000 KM. Sve ovo je u anonimnoj prijavi na četiri stranice teksta opisano i proslijeđeno Tužilaštvu BiH.

Sa Radojčićem i Perićem tada je u komisiji bio i Almir Bašić. On ovog puta nije imenovan u komisiju. Na njegovo mjesto postavljena je Amra Aljić. U komisiju za prijem kadeta VIII-1 klase imenovana su i dva člana iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Sam direktor Granične policije BiH Zoran Galić je u medijskim istupima tražio da Tužilaštvo BiH ispita okolnosti prijema kadeta u GP BiH iz 2015. godine, ali nešto više od godinu dana nakon afere, Galić ponovo daje saglasnost da u komisiji za prijem kadeta u GP BiH sjede Radojčić i Perić.

KOMENTARI:
Loading...