2 C
Bosanska Krupa
Subota, 6 Marta, 2021

Gorušanović-Butigan: Loš imidž i teret koji nosi VSTV-e s novim članovima bi trebao biti manji

Sanela Gorušanović-Butigan, ovlaštena osoba za predstavljanje Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH svjedočila je danas pred Privremenom istražnom komisijom Predstavničkog doma Parlamenta BiH za utvrđivanje stanja u pravosuđu BiH. Ona je odgovarala na brojna pitanja članova Komisije o tome šta će ona i novi saziv VSTV-a, koji bi trebao biti uskoro imenovan uraditi na rješavanju nagomilanih problema u oblasti pravosuđa, te kada će u BiH zaživjeti pravna država.

Najviše pitanja odnosilo se na rad ili kako su kazali članovi Komisije nerad Tužilaštva BiH.

Prije svega insistirali su na odgovorima zbog čega se od svih pravosudnih institucija u državi jedino predmeti u Tužilaštvu BiH ne dodjeljuje putem Sistema za automatsko upravljanje predmetima –CMS-a, a Gorušanović-Butigan su pitali i šta će VSTV poduzeti u vezi s prijavom sudije Nedeljka Tabakovića iz Brčkog koji je i ovoj komisiji, ali drugim nadležnim institucijama prijavio zloupotrebu CMS-a u Osnovnom sudu u Brčko distriktu, pojasnivši da u tom sudu na zahtjev predsjednika te institucije osobe koje rade na CMS-u zloupotrebama dodjeljuju predmete podobnim sudijama.

U uvodnom izlaganju Gorušanović- Butigan podsjetila je da je u junu prošle godine imenovana za potpredsjednicu VSTV-a, a da je u decembru prošle godine , nakon ostavke dotadašnjeg predsjednika Vijeća Milana Tegeltije jednoglasnom odlukom VSTV-a imenovana za ovlaštenu osobu u toj instituciji do formiranja novog Predsjedništva Vijeća.

Ona je kazala da bi novo Predsjedništvo VSTV-a trebalo biti imenovano na sjednici zakazanoj za 10.i 11. februar ove godine .

S obzirom na to da je u VSTV-u tek nešto više od pola godine Gorušanović-Butigan je kazala da se I zbog situacije u vezi s korona virusom, te godišnjih odmora i ne može pohvaliti s nekim rezultatima, ali i da ne može govoriti o nekim odlukama donošenim prije njenog imenovanja u VSTV-e.

Naglasila je da je VSTV institucija koja mora raditi transparentno i da je bitna saradnja i s izvršnom i sa zakonodavnom vlasti u BiH, a izrazito je kaže bitna komunikacija Vijeća s pravosudnim institucijama, koju je do sada ocijenila nedovoljno dobrom. Stoga je, kazala je, u proteklom periodu bila u posjeti u većini sudova u entitetu Republika Srpska, a da će sastanke organizirati i s predsjednicima sudova u FBiH.

Gorušanović-Butigan je kazala da je svjesna da su opravdane kritike javnosti zbog loših rezultata rada, naročito zbog nedovoljno procesuiranih krivičnih djela korupcije i da se mora pojačati rad u toj, te oblasti privrednog kriminala i ratnih zločina.

Osvrćući se na kritike na račun VSTV-a pri imenovanju sudija i tužilaca, što jeste i najveća nadležnost VSTV-a, Gorušanović-Butigan je kazala da je problem u sistemu koji na rang listama daje kandidate koji nisu uvijek najbolji, ali “kriteriji su takvi da često ne možemo odstupiti od te liste, a kad odstupimo nađemo se na meti kritika javnosti”.

Naglasila je potrebu što hitnijeg usvajanja Zakona o VSTV-u te je reforme ocijenila nužnima. U tom pravcu, kazala je VSTV je napravio plan koji podrazumijeva kvalitetu, efikasnost, borbu protiv korupcije, jačanje međusobne I saradnje s vanjskim faktorima, te integriteta nosilaca pravosudnih funkcija i samog pravosuđa.

– Smatram da je VSTV-e kao institucija u stanju da prevaziđe problem s kojima se danas susrećemo. Veoma je bitno da smo svjesni da pravosuđe nije pokazalo dovoljno dobre rezultate i da moramo poraditi na tome. Imam viziju. U Vijeću sam pola godine, nisam dovoljno dobar svjedok da pričam o nekim ranijim dešavanjima, ali stojim vam na raspolaganju da pričam o svemu od mog dolaska. VSTV radi na poboljšanju stanja u pravosuđu. Vrlo je bitno s obzirom na to da je stanje bilo loše, što će se skoro svi članovi Vijeća uskoro promijeniti i ja to gledam kao neku novu snagu, Nadam se da ćemo biti u stanju da izaberemo Predsjedništvo koje će imati snage da krene naprijed- zaključila je Gorušanović-Butigan u uvodnom izlaganju.

Predsjedavajući Komisije Damir Arnaut, napominjući da je svjestan da ona nije bila u Vijeću kada je VSTV pretprošle godine na čelu s Milanom Tegeltijom jednoglasno donijelo zaključak da niko od nosilaca pravosudnih fiunkcija ne smije sarađivati s Komisijom, te da je Tegeltija taj stav ponovio i u junu prošle godine, a potom ga zbog pritiska međunarodne zajednice korigovao, pitao je Gorušanović-Butigan šta je po njenoj ocjeni dovelo do takvog stave, a potom do njegovog naglog zaokreta.

-Smatram kobnim za nas sve vraćanje u prošlost i ja mislim da su nakon usvajanja drugog zaključka svi se odazvali pozivu Komisije. VSTV radi u kontinuitetu nakon što je otišao bivši predsjednik i svi smo na fonu da zajednički sarađujemo – kazala je Gorušanović-Butigan.

Dragan Mektić, član Komisije naglasio je da mora postojati sinergija i saradnja svih stubova vlasti u zemlji, jer na njihovim temeljima funkcionira država.

– Mislim da je krajnje vrijeme, da bi ova država opstala i očuvala se i da bi bila u pravom smislu državu, neophodno je da profunkcioniše pravna država. Sve ostalo je nadogradnja. Nema ni zdrave ekonomije ako nema pravne sigurnosti, kazao je Mektić koji je Gorušanović-Butigan pitao koji su to po njenom mišljenju prioriteti pri izmjeni Zakon o VSTV-u.

Mektić je pitao i da li ona smatra, kao neki od prethodnih svjedoka da se u okviru VSTV-a uspostave dva vijeća – sudsko i tužilačko, kao i da li Ured disciplinskog tužioca treba odvojiti od VSTV-a. Mektić je konstatirao i da je prema njegovom mišljenju ključna stvar pitanje odgovornosti unutar pravosudnog sistema, te se kako je kazao stiče utisak da pojedini tužioci mogu zloupotrebljavati tu funkciju “i do kraja života nekoga progoniti i istraživati”.

Gorušanović-Butigan je odgovorila da se nada hitnim izmjenama Zakona o VSTV-u, ali da ona ne smatra da su potrebna dva vijeća, kao i da ne zna na koji bi se način to u pravnom smislu moglo i realizirati. Međutim, založila se za formiranje podvijeća sudija i podvijeća tužitelja. Ocijenila je i da bi se odgovornost možda mogla utvrditi i postojećim zakonom, a nije dala podršku ideji da Ured disciplinskog tužioca bude jedinstveno tijelo, nego je prema njenom mišljenju bolje rješenje da jesu u drugoj zgradi, odvojeni od one u kojoj je VSTV.

Dodaj komentar:
- Oglas -

Najnovije

Povezani članci