Beograđanin Ivan Lalić idejni tvorac prijestoničkog prostora “Mixer House” u kojem se okupljaju umjetnici iz cijelog regiona podijelio je s novinarima Radio Slobodna Evropa dirljivu priču o čovjeku koji mu je spasio život 1992. godine na ratištu u Sarajevu.

Prije 24 godine Ivan je radio kao prevodilac Crvenog krsta u Sarajevu, gdje je 18. maja 1992. godine teško ranjen na Vratniku kada je granata pala na konvoj ove humanitarne organizacije. Do tada je pomagao onima koji su pružali pomoć unesrećenim ljudima Sarajeva, a doživio je da mu Sarajlije uzvrate istom mjerom.

Teško ranjenog Ivana iz konvoja je izveo, spasivši mu život, mladić koji mu je rekao da se zove Mufid, piše Radio Slobodna Evropa u priči o ovoj dvojici ljudi u ratnom Sarajevu.

– Bio je oniži i imao je kosu onako malo kao Nele Karajlić, tako me podsjećao i poslije kad sam ga idealizovao. Izvukao me je pod kišom metaka i granata, jer je to bila katastrofa i na koljenima ili na leđima odvukao na neko sigurno mjesto. Mislim da me je gledao jako zgroženo, jer mi je stradalo lice, a i noga je bila loše, odnosno, sav sam bio u krvi – prisjeća se Ivan kobnog dana i dodaje da se poslije sjeća scene u kombiju kojim je prevežen do bolnice, kada mu je Mufid, valjda misleći da je stranac, pjevao pjesme na italijanskom.

Iako njegov saputnik iz konvoja nije preživio, Ivan se već sutra probudio u bolnici, a u sobu je ubrzo stigao i njegov spasilac koji mu je donio napolitanke iako je Sarajevo tada oskudijevalo hranom. Nakon toga razgovarali su o ratu, onoliko koliko su Ivanu povrede dozvoljavale.

To je bio njihov prvi i jedini susret, jer je Ivan prebačen na liječenje u Beograd, ali nikada nije zaboravio svog spasioca za kojim je tragao od oporavka sve do prošle godine. Za to vrijeme napisao je čak i kratki roman koji je nazvao “Gde si Mufide?“.

– Mufid je poginuo u decembru 1992. godine, znači šest meseci kasnije, braneći Sarajevo – kaže Ivan koji je tek 23 godine nakon spašavanja saznao šta je sa Mufidom, čovjekom koji mu je dao priliku za novi život.

– Često kažem da je Sarajevo grad mog ponovnog rođenja i ja se tamo osjećam jako dobro – zaključuje Ivan svoju priču za Radio Slobodna Evropa, dodavši da će se uvijek sjećati svog spasioca i da je u kontaktu sa njegovom porodicom.

 

KOMENTARI:
Loading...