9.9 C
Bosanska Krupa
Petak, 26 Februara, 2021

Gdje je završilo 12.000 tableta za liječenje oboljelih od Covid 19?

Vlada Japana donirala je u junu prošle godine BiH 12.200 tableta lijeka Avigan za koji je rečeno da će se klinički ispitivati na pacijentima oboljelim od Covid 19 u našoj zemlji. Međutim, višemjesečno istraživanje Fokusa o sudbini ovog lijeka rezultirao je saznanjima da je jedna od dvije bolnice koje su dobile Avigan odbila da ga daje pacijentima, a druga čeka dozvolu Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH da može provesti kliničku studiju za ovaj lijek.

Donaciju Avigana inače je prošle godine, javno i pred TV kamerama od tadašnjeg ambasadora Japana u BiH Hideyuki Sakamoto u ime naše zemlje primila Ankica Gudeljević, minisitrica civilnih poslova BiH. Tada je rečeno da su interes za ovu donaciju iskazali Medicinski fakultet Banja Luka i Sveučilišna klinička bolnica Mostar.

Danas, osam mjeseci nakon prijema donacije iz Sveučilišne kliničke bolnice Mostar za Fokus kažu da nisu davali ovaj lijek pacijentima. Inače i proteklih mjeseci smo slali upite ovoj bolnici u vezi s korištenjem ovog lijeka, ali smo odgovor dobili tek nakon najnovijeg, upućenog prije nekoliko dana.

– Lijek Avigan je doniran SKB Mostar od strane Ministarstva civilnih poslova BiH. Budući da mi nismo htjeli sudjelovati u eksperimentalnom liječenju bolesnika jer je to eksperimentalni lijek još uvijek, nije službeni u europskim i američkim protokolima za liječenje Covid-a, nismo se ni mi odlučili za korištenje istog. Jedini službeno odobreni lijek za liječenje Covida je Remdesivir koji smo omogućili našim bolesnicima po indikaciji za isti – naveli su iz Ureda za odnose s javnošću SKB Mostar za Fokus.

Na naše dodatno pitanje, šta su uradili s lijekom koji ne žele koristiti i da li su ga vratili Ministarstvu civilnih poslova BiH, iz SKB-a smo dobili šturi odgovor, bez konkretnih detalja o tome kakva će biti sudbina tog lijeka. Hoće li možda završiti u medicinskom otpadu ili na nekom drugom mjestu.

– Lijek Avigan nismo vratili jer to od nas navedeno Ministarstvo nije ni tražilo – odgovorili su iz SKB Mostar.

Potvrdu o tome da je upućen zahtjev za dozvolu za provođenje kliničkog ispitivanja lijeka Avigan i to u RS-u dobili smo u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH.

– Upućen je zahtjev, našoj Agenciji, za sprovođenje kliničke studije za lijek Avigan od strane Medicinskog fakulteta u Banjoj Luci kao podnosioca zahtjeva i to za istraživački centar UKC Republike Srpske. Postupak je još uvijek u toku – potvrdili su iz Agencije za Fokus.

U Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH pitali smo i da li se lijek namijenjen kliničkom ispitivanju može donirati da li je i u ovom slučaju Agenciji trebao biti podnijet zahtjev za dozvolu za uvoz. No, iz odgovora smo saznali da ova “donacija nije donacija u pravom smislu te riječi”.

– Vezano za ova pitanja, ne radi se o donaciji u pravom smislu te riječi već isporuci lijeka Avigan od strane Vlade Japana kao sponzora ovog kliničkog ispitivanja, prema centrima u kojima je planirano sprovođenje ispitivanja, a to su: UKC Republike Srpske i SKB Mostar. Agenciji nije podnesen zahtjev za uvoz predmetnog lijeka, a za detaljinije informacije po ovom pitanju, molimo vas da se obratite Ministrstvu civilnih poslova BiH – pojašnjavaju iz Agencije.

S druge strane iz Ministarstva civilnih poslova svu odgovornost za dalju distribuciju lijeka Avigan prebacili su na entitetska ministarstva zdravstva.

– Ministarstvo civilnih poslova BiH, distribuciju lijeka izvršilo je u saradnji s Federalnim ministarstvom zdravstva i Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske. Ovo ministarstvo nije uključeno u dalje aktivnosti, pa Vas molim da se za informacije koje su Vama potrebne, obratite entitetskim nadležnim institucijama – kazali su za Fokus u MCPBiH.

Iz Ministarstva zdravlja RS-a na više upita o ovoj temi Fokusu nisu odgovorili, a iz Federalnog ministarstva zdravstva uputili su nas na SKB Mostar.

– Vezano za navedenu donaciju lijeka, Federalno ministarstvo zdravstva je Ministarstvu civilnih poslova BiH predložilo da se isti dostavi SKB Mostar što je i učinjeno uz napomenu da se u provođenje ove kliničke studije neizostavno uključe stručne službe Agencije za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine koja je sukladno Zakonu o lijekovima i medicinskim sredstvima Bosne i Hercegovine („Službeni glasnik Bosne i Hercegovine“ broj 58/08) nadležno tijelo u provođenju i kontroli kliničkih studija u Bosni i Hercegovini. S tim u vezi, za daljnju primjenu lijeka, odnosno provođenje kliničke studije trebate se obratiti Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar – navode iz Federalnog ministarstva zdravstva.

S obzirom na to da iz Agencije navode da je “Vlada Japana sponzor ovog kliničkog ispitivanja”, uputili smo i dodatni upit o tome da nam Agencija pojasni konkretnije ulogu Medicinskog fakulteta u Banja Luci kao podnosioca zahtjeva za kliničku studiju.

Naime, u jednom od ranijih odgovora o sličnoj temi iz Agencije su naveli kako “Na osnovu člana 52 (3) Zakona o lijekovima podnosilac zahtjeva za kliničko ispitivanje sponzor može biti domaći proizvođač ili zastupnik stranog proizvođača ili glavni istraživač u ime sponzora”. S tim u vezi nameće se pitanje je li onda u ovom slučaju Medicinski fakultet u Banja Luci glavni istraživač u ime sponzora, a koji je kako tvrde u Agenciji Vlada Japana ili taj fakultet pak ima ulogu zastupnika stranog proizvođača.

Također, tražili smo od Agencije da nam pojasni da li je sponzor, odnosno, podnosilac zahtjeva u slučaju kliničkog ispitivanja Avigana podnio polisu osiguranja koja se odnosi na eventualnu štetu nanesenu ispitaniku koja bi mogla biti prouzrokovana kliničkim ispitivanjem i ukoliko jeste ko je potpisnik polise osiguranja?

Dodaj komentar:
- Oglas -

Najnovije

Povezani članci