5.8 C
Bosanska Krupa
Petak, 5 Marta, 2021

Gatačka vlast drži kontinuitet u kršenju zakona

Nakon dvije decenije u Gacku je došlo do smjene vlasti. Umjesto SDS-a opštinu će u četiri naredne godine voditi SNSD. Prema koalicionom sporazumu, SPS je dobio mjesto zamjenika načelnika, Prva SDS predsjednika Skupštine i, dalje, shodno osvojenom broju glasova, dijele se načelnička i direktorska mjesta. I, mada je vlast nova, posmatrač sa strane ima utisak da je kontinuitet u kršenju zakona ostvaren, a sve na momente djeluje kao podjela plijena. Ono što na primjeru Gacka upada u oči je da stranke možda imaju odane članove, ali nemaju kvalitetne kadrove, piše Direkt portal.

Po savjetnika u Trebinje

Već je na konstitutivnoj sednici Skupštine opštine Gacko bilo jasno da neki od imenovanih vršilaca dužnosti načelnika odjeljenja ne ispunjavaju ni opšte uslove za zapošljavanje u opštini, što je suprotno odredbama Zakona o službenicima i namještenicima u organima lokalne samouprave. Pozicija je obrazložila da zakon nije prekršen budući da su imenovana lica u v.d. statusu, ali je pomenuti zakon potpuno izričit u članu 55. u kom stoji da “vršilac dužnosti načelnika odjeljenja ili službe mora da ispunjava opšte uslove za zapošljavanje u opštinskoj upravi i posebne uslove za imenovanje u skladu sa ovim zakonom”. Imenovanja su legalna bila i za načelnika opštine Ognjena Milinkovića koji je na sjednici rekao da stoji iza svakog rješenja i da su imenovana lica njegov izbor. I sam Milinković je svoju načelničku funkciju otpočeo zapošljavanjem bez oglasa, mada je u odgovoru “Direktu” naveo da je sve urađeno u skladu sa zakonom.

“Od imenovanja, u radni odnos na određeno vrijeme, a u skladu sa zakonom, primljeno je 6 radnika i to na mjesta načelnika odjeljenja, šefova službi, savjetnika i tehničkog sekretara”, stoji u odgovoru na naša pitanja koliko je osoba angažovano u opštini Gacko, na kojim mjestima, po kom osnovu, te koji su kriterijumi odlučivali prilikom njihovog angažmana i koji su kvaliteti bili presudni da se za te poslove angažuju ljudi “sa strane”?

Navedeno je i “da se broj zaposlenih nije povećao, da su angažovani radnici sa adekvatnim referencama koji čine najbliže saradnike i izbor su načelnika”.

Iako u odgovoru nema pojedinosti o referencama, može se reći da tehničkog sekretara vjerovatno preporučuje mjesto kandidata za odbornika na listi SNSD-a gdje se navodi da se radi o nezaposlenoj 30-godišnjoj apsolventkinji Pravnog fakulteta.

Načelnik je savjetnika za pravna pitanja takođe našao na listi SNSD-a, ali u Trebinju. Radi se o Vasu Mijanoviću, bivšem direktoru Bolnice i Doma zdravlja u ovom gradu. Strukovni sindikat doktora medicine RS je svojevremeno protiv Mijanovića podnio prijavu za povredu prava radnika i utaju poreza i doprinosa, ali je Tužilaštvo odlučilo da obustavi istragu zbog nedostatka dokaza. Osim načelnika opštine Gacko, Mijanović navodi u svom CV-ju da savjetuje i više pravnih i fizičkih lica.

I, mada u Zakonu o lokalnoj samoupravi načelnik ima pravo da imenuje savjetnike, u internim aktima samouprave, Pravilnik i Sistematizacija radnih mjesta, ne poznaju kategoriju savjetnika. Takođe, Zakon o službenicima i namještenicma kaže da se zapošljavanje može vršiti samo na osnovu plana i to nakon usvajanja budžeta. U Gacku je na snazi Odluka o privremenom finansiranju. Niti je usvojen Budžet za ovu godinu, niti, shodno tome, postoji plan zapošljavanja.

Zaposleni godinu počeli u besparici

U tom smislu Milinković nastavlja praksu prethodnog načelnika koji je u izbornoj kampanji i tehničkom mandatu zaposlio čak 95 radnika!

“Budžet je potrošen u oktobru, a finansijska dubioza opštine je 10 miliona maraka”, rekao je početkom godine načelnik Ognjen Milinković obraćajući se javnosti.

Para za novembarsku i decembarsku platu nema, poručeno je zaposlenima koji su praznike dočekali sa zebnjom i u besparici.

“Probleme je napravilo prethodno rukovodstvo ne razmišljajući o posljedicama, čime su ustanove i preduzeća dovedena u gotovo bezizlaznu materijalno-finansijsku situaciju”, navodi se u odgovoru i obećava da će u narednom period servisirati preuzete obaveze, pa i one prema zaposlenima.

Da je zabrinutost velika među radnicima potvrđuje i Željko Popović, predsjednik Sindikata. Ističe da iz banaka i drugih kreditnih institucija pritiskaju radnike i računovodstvo da se izmire dospjele rate.

“I prilikom usvajanja budžeta prošle godine falilo nam je oko 8 posto za plate, u međuvremenu je bilo zapošljavanja, potrošila su se ta sredstva”, kaže Popović.

Na pitanje da li je Sindikat morao da reaguje, Popović tvrdi da su bili zatečeni jer se zapošljavanje dešavalo u posljednja dva-tri mjeseca i da su bili nemoćni. Iako vjeruje obećanju načelnika da će sa novim budžetom planirati sredstva za dvije zaostale plate, Popović kaže da prate situaciju i da je sigurno da se niko neće odreći svojih prava jer “mnogo nas živi od plate koja odavno ne može da zadovolji potrošačku korpu”.

Dodaj komentar:
- Oglas -

Najnovije

Povezani članci