Britanski ambasador u Bosni i Hercegovini Edward Ferguson smatra da obrazloženje koje je pratilo odluku Narodne skupštine Republike Srpske vrlo jasno pokazuje da predloženi referendum o Danu Republike Srpske predstavlja izazov zakonskom autoritetu odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz ambasade te zemlje u BiH.

Ferguson je to naveo u odgovoru na otvoreno pismo koje mu je uputio predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, uz napomenu da je uvijek prihvatao da Republika Srpska ima zakonsko pravo da održava referendume o pitanjima koja su u okviru njenih nadležnosti kao entiteta i u skladu s Ustavom BiH.

Prema Dejtonskom sporazumu, odluke Ustavnog suda BiH su konačne i obavezujuće, naveo je također Ferguson.

– To je osnov po kome je Ujedinjeno Kraljevstvo izrazilo zabrinutost po pitanju referenduma, zajedno s visokim predstavnikom i drugim međunarodnim partnerima.

Politička retorika koja se čuje sa svih strana zadnjih dana ne doprinosi ničemu. Nadamo se da će se ove zabrinutosti moći otkloniti putem mirnog i konstruktivnog dijaloga – naglasio je britanski ambasador u odgovoru na pismo Milorada Dodika.

KOMENTARI:
Loading...