Bakir Izetbegović i Fahrudin Radončić trenutno su najpopularniji par u BiH. Malo se mrze pa se malo vole, pa se opet mrze pa se opet vole… Baš kao u Esmeraldi, samo što u ovom slučaju nisu slijepi oni nego njihove pristalice.

Prije sklapanja, za zdrav razum, nemoguće koalicije bili su na ratnoj nozi, no, ratne sjekire su zakopali onog trenutka kad su jedan u drugom vidjeli korist. Prije dogovora oko koalicije medije su koristili za vrijeđanje, optužbe, pljuvanje i prepucavanje. Doduše, Radončić više nego Izetbegović jer on ima Dnevni avaz.

Press centar SBB-a 30. septembra 2014. godine objavio je saopštenje koje je Dnevni avaz prenio pod naslovom “Bakir Izetbegović će odgovarati za politička ubistva i opljačkano blago”. Saopštenje je uslijedilo nakon što su iz SDA kazali da Fahrudin Radončić “nije nikakav graditelj”.

“Nesretni Bakir Izetbegović, koji je s majkom uzeo milijarde KM u Turskoj, Saudijskoj Arabiji, Švicarskoj, a ništa od toga nije investirao u BiH, nalazi se, nerješivoj situaciji – nikako ne može uvjeriti ljude da ne vjeruju vlastitim očima. Za dvadeset godina Bakirove vlasti on je doveo do 550.000 nezaposlenih, 600.000 gladnih, a Bošnjake je potpuno izolirao od zapadne civilizacije i saveznika. Iranski obavještajci, mudžahedini, politička ubistva Nedžada Ugljena, Joze Leutara,  Hakije Turajlića, Sulejmana Redžića, Irfana Ljubijankića, Juke Prazine, Mušana Topalovića, Ćele Delalića, ne mogu se sakriti montažom Bakirovog kućnog tužioca Dubravka Čampare i njihove jaranice, mafijašice Šejle Turković. Često spominjanog Ćelu Delalića ubila je SDA-ova stranačka državna mafija nakon što je javno rekao da će otkriti Ugljenove ubice, a u toj priči nema Radončića, ali Bakira Izetbegovića i AID-a sigurno ima. Neka se SDA i Bakir Izetbegović stide svog neuspjeha. Radončić je veliki graditelj, za razliku od SDA, koja je samo rušila: od hiljada nekada uspješnih narodnih fabrika napravili su narodne kuhinje”, stoji između ostalog u saopštenju. 

05. oktobra 2014. godine u Dnevnom avazu je osvanuo naslov “Dinastija Izetbegović pokrala je milijarde KM i neka se Bakir ne krije iza svoje majke”. U tekstu se spominju videosnimci koji su emitovani na TV Alfa, a na kojima se, kako piše Avaz, vidi stotine kilograma zlata, novca u različitim devizama i čekovi koje je pred TV kamerama uzela Bakirova majka Halida, a tadašnji prevodilac utvrdio kako je ona rekla: “Jednu vreću zlata ostavite za moga Bakira.” Avaz dalje piše da je 200.000 šehida stradalo u ratu jer donatorski novac, zlato i srebro nikad nisu stigli do naroda niti do bh. institucija.

“Dodatno, podatak da u svom regiranju Izetbegović uopće ne demantira, niti je to moguće, sadržaj TV snimaka iz ove tri zemlje, kao ni to da se na njima vidi ‘vlasnik’ Al-Shiddija dodatno otvara obavezu nadležnim policijskim agencijama da se pozabave ovim kriminalnim slučajem teškim nekoliko milijardi KM. Izetbegović emocijom o svojoj rahmetli majci bježi od otkrivanja desetak političkih ubistava i naročito od priče zašto Bošnjake gura u feudalizam, zašto je za 20 godina vlasti doveo do 600.000 gladnih, 560.000 nezaposlenih i zašto je uništio ekonomiju  i razvoj BiH, te BiH pokušava vezati za nogavicu Recepa Tayyipa Erdogana i njegovu AK partiju”, stoji u saopštenju Press centra SBB-a. 

14. septembra 2014. godine pod naslovom “Deset razloga zbog kojih neću glasati za Bakira Izetbegovića” objavljeno je mišljenje penzionisanog oficira Armije Republike Bosne i Hercegovine i višegodišnjeg službenika Rijaseta Islamske zajednice u BiH Mirsada Mahmutovića.

Prvo: Zato što je već bio na toj poziciji četiri godine i nije opravdao povjerenje koje sam mu dao na prošlim izborima.

Šesto: Što uključuje tursko stanovništvo u izborni proces naše zemlje, koji vršljaju po BiH i agituju za njega i na razne načine mlade ljude ucjenjuju da će kao dobiti posao kod njih ako glasaju za kako im se kaže.

Deveto: Nisam advokat Fahrudina Radončića, ali još niko iz SDA nije demantovao njegovu tvrdnju da SDA stranku, pa i državne institucije koje su pod njenom ingerencijom kontrolira par porodica. Dakle stvara se čisto feudalno društvo gdje će jedna mala grupa upravljati svim resursima ove zemlje, a svi drugi imaju da slušaju i služe. U svakom gradu u kojem SDA vodi glavnu riječ vlada po jedan Šerif i njegov jedan pomočnik u čijim su rukama sudbine svih ostalih.

05. oktobra 2014. na službenom siteu SDA objavljen je tekst pod naslovom “Radončić gazi najveće vrijednosti bošnjačkog naroda”.


“Članovi, simpatizeri i prijatelji Stranke demokratske akcije dijele zaprepaštenje šire javnosti zbog brutalnih laži kojima vlasnik SBB-a Fahrudin Radončić vrijeđa kandidata za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića. Radončić je sa svojim stranačkim glasilima Dnevni avaz  i TV Alfa prešao svaku crtu normalnog ljudskog i političkog ponašanja, iznoseći najogavnije laži i krajnje nehumano vrijeđajući rahmetli majku Bakira Izetbegovića. Ova Radončićeva brutalna neljudskost tokom kampanje pokazuje na šta je sve spreman  samo da bi došao na vlast. To, naravno, pokazuje šta bi Radončić bio spreman uraditi Bošnjacima i protiv Bošnjaka  ukoliko bi, ne daj Bože, stvarno i došao na vlast”, stoji u tekstu. 

10. oktobra 2014. godine Avaz je objavio ispovijest majka Vernera Ajdarija, jedne od žrtava zločinačke organizacije Zijada Turkovića koje su ubijene i na kraju zakopane u rupe iznad Sarajeva. U tekstu pod naslovom “Bakir Izetbegović štiti Ziku Turkovića”, stoji da je uprkos bolesti Habiba Salkica došla u Travnik da vidi Radončića, te da je tokom susreta proklinjala Turkovića i Izetbegovića.


“Ja samo njemu vjerujem. On se jedini borio i bori za pravdu u BiH. On jedini želi pohapsiti sve ove lopove. Dao Bog da on bude drugi Josip Broz Tito, to mu želim, jer samo se on bori protiv ubica naše djece i želi narodu dobro. Ovi ostali lopovi poput Izetbegovića samo kradu. Šta su nam oni dali osim bijede. Njemu više ne trebaju suditi. Zna se dobro ko je on. Nisam ja njega džaba proklinjala onaj dan i svaki dan ga proklinjem. On je ubijao ljude, a za njegove zločine morao je znati Izetbegović. I njega proklinjem, jer ga on štiti. Ne znam šta ova država više čeka, što Izetbegovića ne uhapse. On je kriminalac kao i Turković”, kazala je Habiba.

28. novembar 2014. godine Općinski sud u Sarajevu donio je presudu kojom je izdavač „Dnevnog avaza“ „Avaz roto press doo Sarajevo“ dužan tužitelju Bakiru Izetbegoviću na ime naknade štete zbog klevete isplatiti iznos od 7.000 KM, kao i nadoknaditi troškove postupka u iznosu od 2.171 KM u roku od 30 dana, pod prijetnjom izvršenja. Sud je utvrdio da je u nizu tekstova objavljenih u „Dnevnom avazu“ iznošenjem neistinitih činjenica Bakir Izetbegović u javnosti oklevetan te da je nanijeta šteta njegovom moralnom i profesionalnom ugledu.

29. decembra 2014. godine Avaz je objavio da američki SSI tvrdi da je Bakir Izetbegović vođa islamskih radikala u BiH. Prema grupi američkih nevladinih organizacija okupljenih oko Instituta za strateške studije Izetbegović je najistaknutiji je i najistureniji predstavnik islamskog radikalizma u našoj državi.


“Nevjerovatno je da Izetbegović, koji je bio lični sekretar svog oca Alije, nije znao za ove brojne aktivnosti. Isto tako je nevjerovatno da nije imao informacije o dovođenju mudžahedina u BiH u vrijeme rata. Bakir, koji je godinama bio direktor Zavoda za izgradnju Sarajeva, bio je umiješan u izgradnju džamije Kralj Fahd. Poznata je njegova uloga u realizaciji plana da se zemlja koja je prethodno bila u vlasništvu Srba pokloni Saudijskoj Arabiji. Ova džamija, najveća na Balkanu, poznata je i po svojoj ulozi kao centar vehabističkog utjecaja i moći u BiH. Izetbegovićeva povezanost s ovom džamijom sugerira da on ne dijeli animozitet koji većina muslimana u BiH ima prema ovoj vrsti prakticiranja islama”, stoji između ostalog tekstu na Avazu. 

11. januara 2015. Dnevni avaz je prenio gostovanje Mirsada Kebe na RTRS-u u kojem je bivši potpredsjednik FBiH kazao da smatra da se u BiH rodio radikalizam i da je vođa tog radikalizma član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.


15. februara 2015. godine advokat Faruk Balijagić, na čiju je kancelariju izvršen bombaški napad, izjavio je za Avaz da ga je Radončić ovlastio da pokrene tužbu protiv Bakira Izetbegovića, koji je i član Predsjedništva BiH, te njegove supruge Sebije i sestara Lejle i Sabine, za koje postoji osnovana sumnja da su tokom rata pokrali novac namijenjen BiH, te ne isključuje da bi i to mogao biti motiv napada.

“Prije 15 dana sam ga angažovao da napiše krivičnu prijavu zbog otimanja više milijardi KM vrijednog zlata, srebra, nakita i neopoznate količine gotovog novca i bankovnih čekova koji je jedna porodica skupljala u mnogim državama i to činila tokom rata, a da konačni račun o načinu trošenja nikada nije položila legalnim državnim organima i institucijama BiH. O svemu tome postoje video snimci i drugi dokazi. Nema potrebe za bilo kakvim prejudiciranjem. Ipak, za potpunu nesigurnost građana, svakodnevnu pljačku i paljenje vozila u Sarajevu, te nesigurnost brojnih tužilaca i advokata, isključiv je krivac vlast Bakira Izetbegovića i njegovi kadrovi postavljen na pojedina komesarska mjesta ili u Tužilaštvu BiH”, izjavio je Radončić. 

17. aprila 2015. godine Fahrudin Radončić je izjavio da je Bakir Izetbegović vođa bošnjačke mafije.

”Jasno se vidi da SDA želi vratiti politički život u BiH na razinu 1997, 1998, ili čak 1992. godine, kada je njihova riječ bila dominantna i kada su se igrali majorizacije. Bakir Izetbegović je preambiciozan političar, koji želi vladati svim i svačim u BiH. Pod firmom pregovora i raspodjele fotelja, SDA postavlja ratne kadrove koji bi trebali upravljati ne samo Bošnjacima, već i da kontroliraju i druge nacionalne i političke projekte kod Srba i Hrvata. Pesimista sam da će SDA i HDZ BiH, čisto zbog ovih strateških razlika, uspjeti brzo doći do rešenja, iako ih želja za vlašću uvjerava da trebaju raditi zajedno. Bakir Izetbegović je vođa bošnjačke mafije. Sve dok ne otkrije kako je ubijeno petnaestak naših zapovjednika i visokih političkih dužnosnika i dok ne vrati milijarde maraka koje je njegova obitelj otela i krije ih u Turskoj, mi sa SDA, konkretno s Izetbegovićem, nemamo što razgovarati”, rekao je Radončić i dodao kako SBB nije stranka koja vreba da uskoči u vlast. Mislimo da građani stvarno trebaju spoznati kakve su sposobnosti SDA, stranke koja 25 godina vlada Bošnjacima. Kada će doći do promjene vlasti ne bih da licitiram, želim im da rade sljedeće četiri godine, ali čisto sumnjam da će im građani dati toliko vremena s obzirom na ovoliki javašluk, kriminal i korupciju”, rekao je Radončić.

24. juna 2015. godine profesor Enver Kazaz za Avaz je izjavio da je Bakir Izetbegović glavna kočnica u BiH. Prema njegovoj analizi, politička paraliza u FBiH mogla bi se riješiti kada bi Izetbegović napustio mjesto predsjednika SDA.


“Ali, još je očiglednije da u ovom trenutku Bakir Izetbegović nema dovoljno koalicionog kapaciteta na političkom polju, i to isključivo zbog svoje ličnosti! Na osnovu toga jasno je da će i Federacija i SDA, a i država, biti u narednom periodu taoci političke ličnosti Bakira Izetbegovića. To je ono što je krajnja dijagnoza jednog oblika liderstva koje je zapravo preživjelo u demokratskom svijetu i koje je i bošnjački narod, a i BiH, koštalo tokom 20 godina svakog oblika razvoja”, izjavio je Kazaz. 

Osim preko Avaza, po Bakiru se pljuvalo i putem Radončićeve Facebook stranice. U jednoj objavi stoji da SBB-u ne pada napamet da koalira sa SDA, u drugoj da je za potpunu nesigurnost građana, svakodnevnu pljačku i paljenje vozila u Sarajevu, te nesigurnost brojnih tužilaca i advokata, isključiv krivac vlast Bakira Izetbegovića, u trećoj da je SDA mafija ubila Ramiza Delalića Ćelu i da ubistvo preko Dubravka Čampare u slučaju „Keljmendi“ pokušava podmetnuti Radončiću, te da SBB nema nijednog razloga da ide u koaliciju s Izetbegovićem.

Fahrudin i Bakir su se, uprkos ranijem zgražavanju da sarađuju, pomirili i koalirali, njihovu ljubav je poljuljalo Fahrudinovo hapšenje, ali nisu dozvolili da ih Tužilaštvo i Sud BiH razdvoje. Fahrudin je posumnjao u Bakirovu vjernost, ali nakon što se ovaj velikim Bogom zakleo da nema ništa s njegovim hapšenjem, sve je ponovo bilo uredu. Živjeli su sretno do nekog narednog hapšenja.

KOMENTARI:
Loading...