Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan ugostio je u srijedu člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića na brodu koju je nekada koristio Mustafa Kemal Ataturk.

Turski mediji javili su kako je Izetbegović prvi političar kojeg je Erdogan primio na jahti Savarona, nakon što je Turska 2010. brod preuzela od jednog biznismena, koji je iznajmljivao brod.

Jahta Savarona postala je tursko vlasništvo 1938. godine, nakon što je proizvedena sedam godina ranije. Duga je 136 metara, ima 17 luksuznih soba, i zvanično je bila Ataturkova jahta, koju je koristio za prijeme .

Ataturk je u njoj također proveo i svoje posljednje dane života. Ministarstvo za turizam i kulturu Turske ponovo je obnovilo jahtu i ona će od sada biti domaćin nekim bitnim sastancima i prijemima. Restauracija jahte trajala je čak deset mjeseci. Obnovljena je i stavljena na raspolaganja i soba u kojoj je boravio Ataturk. Ujedno, ta soba je za goste i najatraktivniji i najzanimljiviji dio jahte.

Dok je jahta plovila Bosforom, Erdogan i Izetbegović govorili su o jačanju ekonomske saradnje između Turske i Bosne i Hercegovine.

Erdogan će Izetbegoviću na večerašnjoj ceremoniji uručiti i nagradu Zelenog polumjeseca Feniks 2015. za doprinos radu te organizacije u BiH, prenosi NAP.

 

KOMENTARI:
Loading...