16.7 C
Bosanska Krupa
Subota | 13. Augusta 2022.

Erdogan: BiH ima posebno mjesto u srcu našeg naroda

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da će Turska nastaviti graditi bliske odnose s prijateljskim zemljama na Balkanu te je dodao da Bosna i Hercegovina ima posebno mjesto u srcu turskog naroda.

U obraćanju Velikoj narodnoj skupštini Republike Turske (TBMM) na njenoj prvoj sjednici nakon kolektivnog odmora, Erdogan je najavio da će nastaviti graditi bliske odnose i intenzivirati saradnju s prijateljskom Bosnom i Hercegovinom, Srbijom, Albanijom, Makedonijom, Kosovom, Crnom Gorom i drugim državama.

“Bosna i Hercegovina ima posebno mjesto u srcu našeg naroda i sa historijskog i sa ljudskog aspekta. Biti uz našu braću Bošnjake koji su u prošlosti mnogo propatili i ispunjenje oporuke rahmetli Alije Izetbegovića smatram doživotnim dugom i obavezom“, poručio je Erdogan što su poslanici u parlamentu ispratili aplauzom.

Erdogan je također najavio da će u narednim danima Turska dodatno intenzivirati odnose s Rusijom i Katarom, a izrazio je nadu i u skoro rješavanje problema i jačanje odnosa u duhu strateškog partnerstva i sa sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

“Odlučno ćemo se boriti u okvirima diplomacije i prava protiv tih iskrivljenih mentaliteta koji nam uvode sankcije pod plaštom jednog svećenika kojem se sudi zbog saradnje s terorističkim organizacijama“, kazao je Erdogan.

Ističući kako Turska pokazuje izuzetnu volju za unapređenje odnosa i saradnje sa susjednim Grčkom i Bugarskom, Erdogan je naglasio da pitanje statusa Jerusalema i podrška palestinskom pitanju svakako i dalje imaju posebno mjesto u vanjskopolitičkom djelovanju Ankare.

Podsjetivši da je Turska zbrinula više od 3,5 miliona izbjeglica iz Sirije, Erdogan je kazao da će Turska i dalje ulagati maksimalne napore u pravcu političkog rješavanja krize u Siriji.

“Uvjereni smo da će širenje slobodnih i sigurnih zona koje uspostavljamo u Siriji omogućiti da se naši gosti vrate svojim kućama. Naš naredni cilj je da regije istočno od Munbija i Eufrata očistimo od terorističkih organizacija i učinimo sigurnim“, poručio je Erdogan.

Osvrnuvši se i na turbulentno razdoblje promjena vrijednosti valuta, Erdogan je kazao kako su neki krugovi pokušali operacijama usred noći da ugroze rastuću tursku ekonomiju, ali kako establišment te zemlje korača ka prevazilaženju tih napada.

“Do danas nismo naišli na problem koji u saradnji s našim narodom nismo mogli prevazići. Nastavit ćemo nizati uspjehe i u budućnosti“, kazao je Erdogan.

Najnovije

- Oglas -

Povezani članci