-0.3 C
Bosanska Krupa
Subota, 6 Marta, 2021

Epidemiološka situacija u ZDK se stabilizira

Ministar zdravstva i predsjednik Kriznog štaba Zeničko-dobojskog kantona Adnan Jupić rekao je da je epidemiloška situacija u ovom kantonu još nepovoljna, ali da se u zadnje vrijeme stabilizira.

– U zadnjih sedam dana imamo 46 novootkrivenih slučajeva. Ranije smo sedmično imali i do 300 novih slučajeva, što ukazuje da broj pozitivnih polako opada – rekao je Jupić nakon sjednice Kriznog štaba ZDK-a, navodeći da je u ovom kantonu do sada potvrđeno ukupno 6.682 slučajeva zaraze koronavirusom.

Krizni štab izvršio je raspodjelu donacije Evropske unije u zaštitnim odijelima i maskama, kao i donaciju Savezne Republike Njemačke od 1.007 puls oksimetara te pet aparata ventilatora za neinvazivnu ventilaciju. Četiri ventilatora će biti dodijeljena Kantonalnoj bolnici Zenica, a jedan Općoj bolnici Tešanj, saopćeno je iz Press službe ZDK.

– Donacija iz SR Njemačke je vrlo značajna, jer su puls oksimetri vrlo korisni za tretiranje i praćenje covid pozitivnih pacijenata koji su na kućnom liječenju i to će biti velika pomoć kako našim pacijentima tako i zdravstenom sektoru – rekao je Jupić.

Dodaj komentar:
- Oglas -

Najnovije

Povezani članci