35.7 C
Bosanska Krupa
Srijeda, 23 Juna, 2021

EKOPAK uveo Studentski dom Bjelave u sistem reciklaže

Neprofitna kompanija EKOPAK prigodno je obilježila danas Svjetski dan zaštite okoliša i tim povodom uvela Studentski dom Bjelave u Sarajevu u sistem reciklaže, saopćila je ta kompanija.

Njeni predstavnici su u suradnji sa studentima očistili zelene površine ispred Doma i posadili prekrasan cvjetni otok te postavili posude za odvojeno prikupljanje ambalažnog otpada.

EKOPAK razvija svijest o značaju zaštite okoliša i realizira odgovarajuće akcije.

– Upravo akcijama na Svjetski dan zaštite okoliša želimo da širimo svijest o važnosti reciklaže ambalažnog otpada i zaštite okoliša općenito. Za uspostavu sistema odvojenog prikupljanja i reciklaže ambalažnog otpada je potrebno istovremeno raditi u dva pravca. Jedan je edukacija stanovništva, gdje nastojimo građanima približiti važnost promjene u postupanju s ambalažnim otpadom. Zbog toga EKOPAK provodi aktivnosti sa djecom i mladima jer upravo od njih počinje promjena i prihvatanje nove kulture življenja, koja podrazumijeva odvojeno odlaganje ambalažnog otpada – kazala je Amela Hrbat, direktorica EKOPAKA.

Uprkos izuzetno izazovnoj situaciji zbog pandemije koronavirusa, ta kompanija je s partnerima koje čine 21 sakupljač iz cijele Federacije BiH, a uime više od 700 proizvođača, uvoznika, distributera i trgovaca koji su mu prenijeli obavezu upravljanja ambalažom i ambalažnim otpadom, u 2020. godini uspjela uputiti na reciklažu 11.911 tona ambalažnog otpada, dok je od osnivanja uputila na reciklažu blizu 90.000 tona otpada ove vrste.

EKOPAK je osnovan 2012. godine s ciljem da uime klijenata proizvođača ambalaže, uvoznika, punilaca, distributera i trgovaca preuzme odgovornost za ispunjenje zakonskih obaveza za reciklažu i iskorišćenje ambalažnog otpada u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Dodaj komentar:
- Oglas -

Najnovije

- Oglas -

Povezani članci