BHRT sa zadovoljstvom obavještava javnost naše zemlje da će, nakon uspješnih pregovora sa EBU-om, gledatelji BHRT-a od petka, 10. juna u programima BHRT-a moći pratiti Evropsko prvenstvo u nogometu/fudbalu – EURO 2016.

Već sutra, u četvrtak, 09. juna, u 23.00 sata u programu BHRT je specijalni koncert Davida Guette povodom ovog Evropskog prvenstva.

Ovu odluku donijela je danas Evropska radiodifuzna unija – EBU koja je tim povodom izdala i slijedeće saopćenje koje u cjelosti prenosimo:

“Radiotelevizija Bosne i Hercegovine – BHRT će gledateljima u Bosni i Hercegovini omogućiti gledanje Evropskog prvenstva u nogometu pošto je postigla dogovor sa EBU-om u posljednjem trenutku. BHRT, članica EBU-a, pod neviđenim je finansijskim pritiskom i nedavno je objavila da će biti prisiljena zaustaviti emitiranje programa krajem juna ove godine. EBU je prošlog mjeseca objavila da joj BHRT duguje preko 6 miliona CHF.
Generalna direktorica EBU-a Ingrid Deltenre je rekla: ‘Imali smo vrlo produktivne razgovore sa BHRT-om protekle sedmice i sa zadovoljstvom možemo objaviti da smo postigli dogovor da BHRT-u nastavimo pružati usluge uključujući i pristup Euro 2016 kao i razmjeni vijesti. Situacija u Bosni i Hercegovini je još uvijek kritična, ali se mi nadamo da će BHRT uspjeti doći do dogovora sa Vladom koji će im omogućiti da otplate dugovanja i koji će osigurati samoodrživ sistem finansiranja u budućnosti.”

EBU je vrlo aktivna u pružaju pomoći BHRT-u u njegovim naporima da osiguraju finansiranje i pozvala je Evropski Parlament kao i Evropsku Komisiju da podrže primjenu EU standarda u medijima ove zemlje.

BHRT će nastaviti sa emitiranjem programa najmanje do kraja UEFA EURO 2016, tj. 10. jula, do kada se očekuje da će se sa vlastima pronaći model finanansiranja, saopšeteno je iz BHRT-a.

KOMENTARI:
Loading...