Akademik, profesor, književnik i predsjednik Društva pisaca BiH, Dževad Karahasan za DW govori o političkim elitama u BiH, skretanju Evrope u desno, strahu od islama kao i suočavanju sa prošlošću u BiH.

DW: Gospodine Karahasan, na promociji vaše knjige Utjeha noćnog neba – “Der Trost des Nachthimmels” u Kelnu, govoreći o glavnom junaku vašeg romana, astronomu, matematičaru i pjesniku Omaju Hajamu, koji je živio u 12 vijeku i perzijskom gradu Isfahanu, u kojem se odvija radnja romana, govorili ste o Bosni i Sarajevu iz kojeg Vi možete izaći, ali Sarajevo ne može iz vas. Da li Vam je kao čovjeku, koji ponosno ističe da je Bosanac, teško živjeti i govoriti o zemlji u kojoj je udarna vijest da je postignut dogovor o objavi rezultata popisa stanovnišva u BiH?

Karahasan: „Ovo sto se događa u Bosni ja zaista ne bih nipošto htio povezati sa Bosnom onom pravom, onom mojom koju nosim u sjećanju i nosim u sebi. To je dio politike koju Zapad provodi u tzv. trećem svijetu, od Bosne, preko Afrike do Azije. Zapad svugje najprije destabilizira društvo, nakon toga dovede na vlast polukriminalce, kriminalce i nekakve sive tipove koje se može ucjenjivati i prisiljavati na poslušnost.

Tako je i u Bosni. Pri tome ja nipošto ne želim reći kako smo mi, Bože moj, divni i krasni, a zločesti Zapad nam podvaljuje. Ne, jer ljudi koji uništavaju Bosnu su Bosanci. Ja želim reći da se centri moći na Zapadu sjajno aranžiraju sa polukriminalcima i kriminalcima iz Bosne, koji se koriste šovinističkom retorikom da bi sakrili šta ustvari rade. A ono što oni ustvari rade zove se klasičnim jezikom – kriminal. Oni su džeparoši, lopovi i kriminalci koji se prave da su šovinisti.

Pazite, vi s jednim poštenim nacionalistom možete pošteno raditi, jer znate na čemu ste. Vi s jednim klasičnim starinskim kriminalcem možete raditi ozbiljno jer znate na čemu ste. I u jednom i u drugom slučaju postoje pravila igre, koja obavezuju obojicu igrača i Vas i onoga s kim igrate. Kod ovih tehničara moći koji kod nas vode, vi ne možete igrati pošteno. Ne možete igrati nikako jer nikad ne znate na čemu ste jer ne postoje pravila koja njega obavezuju. Nažalost, i u tom pogledu je Bosna avangarda. I u svijetu i na Zapadu imate sve više takvih”…

KOMENTARI:
Loading...