Srebrenica će zauvijek ostati crna mrlja na obrazu svih onih koji su mogli, a nisu spriječili genocid. Međunarodna zajednica je nesprečavanjem genocida izgubila kredibilitet u očima mnogih širom svijeta, a jedina šansa da UN i međunarodna zajednica vrate dio izgubljenog kredibiliteta, jeste da se odlučno suprostave onima koji negiraju istinu o zločinu i veličaju njegove izvršioce, poručio je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović u obraćanju na komemoraciji povodom obilježavanja 24. godišnjice genocida u Srebrenici, javlja Anadolu Agency (AA).

Na početku Džaferović je istakao kako je danas dan sjećanja na nevine žrtve srebreničkog genocida.

“Danas smo ovdje da u kaburove spustimo posmrtne ostatke 33-oje ljudi. Nevinih ljudi, Jer, kome i za šta može biti kriv 16-godišnji dječak Osman Cvrk, čije ćemo posmrtne ostatke danas ukopati? Kome i za šta mogu biti kriva sva ostala djeca iznad čijih mezarova ovdje u Potočarima stoje bijeli nišani? Kakva je to krivica tek stasalih mladića, braće Asima i Kasima Isakovića? Za šta su bili krivi Zaim Pilav i njegov sin Fuad? Kakva je krivica 82-godišnje starice Šahe Cvrk i svih ostalih pobijenih starica i staraca. Šta su i kome su skrivili svi oni: mučki pobijene žene, trudnice, novorođenčad, dječaci, starci, muškarci koji su branili svoje porodice i gole živote”, kazao je Džaferović.

Poručio kako je “samo jedan razlog zbog kojeg su svi oni ubijeni, jer su bili muslimani, Bošnjaci”.

“To je bio jedini i dovoljan razlog Karadžićevim i Mladićevim odredima smrti u vojsci i policiji RS, potpomognutim paravojnim jednicima iz Srbije, da za samo nekoliko dana jula 1995. godine organizirano i sistematski, na zvjerski način, likvidiraju više od 8.300 ljudi. Ubijano je više od 1.000 ljudi dnevno. Skoro svake minute oduziman je život jednom nevinom, bespomoćnom ljudskom biću”, rekao je Džaferović.

Prema njegovim riječima, cilj je bio da se na ovom prostoru potpuno zatre postojanje jednog naroda. Zločin se događao pred očima cijelog svijeta. Ujedinjene nacije su svojom rezolucijom Srebrenicu proglasile zaštićenom zonom, ali nisu, kada su to morale učiniti, poduzele korake da spriječe najteži zločin u Evropi od Drugog svjetskog rata, kazao je Džaferović.

“Srebrenica će zauvijek ostati crna mrlja na obrazu svih onih koji su mogli, a nisu spriječili genocid. To će zvaničnici UN-a godinama kasnije i sami priznati. Nažalost, i danas od predstavnika međunarodne zajednice ponovo izostaje odlučnija reakcija, ovaj put na negiranje genocida i veličanje ratnih zločina”, kazao je Džaferović.

Naglasio je kako je međunarodna zajednica, nesprečavanjem genocida na području koje je Vijeće sigurnosti UN-a proglasilo “zaštićenom zonom UN-a”, izgubila kredibilitet u očima mnogih širom svijeta. Jedina šansa da Ujedinjene nacije i međunarodna zajednica vrate dio izgubljenog kredibiliteta, kako je istakao, jeste da se odlučno suprostave onima koji negiraju istinu o zločinu i veličaju njegove izvršioce.

Džaferović je također naglasio kako je zločin nad žrtvama genocida u više oblika nastavljen i nakon smrti. U namjeri da se zločin prikrije, tijela žrtava su mjesecima nakon genocida dodatno skrnavljena premještanjem iz grobnice u grobnicu. Posmrtni ostaci jedne osobe pronalaženi su dvije, tri, čak i u četiri različite grobnice. Kao što je činjen organizirano i sistematski, pokušano je da se genocid sistematski i organizirano prikrije.

Rekao je kako se nastavkom zločina nad žrtvama, ili barem saučešćem u zločinu, s pravom može smatrati i šutnja zbog koje i 24 godine nakon genocida nisu pronađena tijela svih ubijenih. Više od 1.700 žrtava još uvijek nije pronađeno ili identifikovano, nije pronašlo svoj konačni smiraj i ukopano na način dostojan čovjeka.

“S ovog mjesta, još jednom upućujem apel našim komšijama: otkrijte nam mjesta masovnih grobnica, olakšajte bol i patnju porodicama žrtava. Pomozite i sebi, pronađite makar mrvu ljudskog u sebi i barem djelomično smirite svoju savjest. Nemojte živjeti sa spoznajom da se tu, oko vas, nalaze skrivene grobnice s tijelima nevino ubijenih ljudi, a da vi šutite. Imajte na umu da dok njihove duše ne nađu smiraj, ni vi nećete biti mirni”, poručio je Džaferović.

Posebnim oblikom posthumnog zločina nad žrtvama smatramo negiranje genocida i veličanje zločinaca koji su odgovorni za genocid. Nauka kaže da je to i posljednja faza genocida.

Upozorio je kako se genocid i danas negira uprkos presudama međunarodnih i domaćih sudova koji su događaje iz jula 1995. godine ocijenili na jedini moguć i ispravan način – genocidom.

“Nažalost, političke i vjerske elite srpskog naroda ne žele prihvatiti ove činjenice, ne žele se suočiti s istinom i jasno se ograditi od ideologije koja je kreirala genocid. Ne žele se ograditi ni od konkretnih izvršilaca koji su listom osuđeni na doživotne ili višegodišnje zatvorske kazne. Naprotiv – slave ih”, rekao je Džaferović te nastavio:

قالب وردپرس

KOMENTARI:
Loading...