Šefik Muminović i Džemal Zahirović, demobilisani borci Armije BiH iz Živinica, danas su pješice stigli u Sarajevo gdje su od federalnih, a potom i državnih vlasti zatražili, kako su rekli, pomoć kako bi preživjeli.

Šefik Muminović i Džemal Zahirović, demobilisani borci Armije BiH iz Živinica, danas su pješice stigli u Sarajevo gdje su od federalnih, a potom i državnih vlasti zatražili, kako su rekli, pomoć kako bi preživjeli, javlja Anadolu Agency (AA).

Muminović i Zahirović su jučer prije dolaska u Sarajevo najavili samospaljivanje ukoliko se vlasti ogluše o njihove zahtjeve. Po dolasku pred zgradu Vlade FBiH u Sarajevu, kako su kazali novinarima, policija im je oduzela sredstva za samospaljivanje. No, kazali su da ne odustaju od svojih zahtjeva, a to je da traže posao za sebe ili nekog od članova porodice.

U zgradi Vlade FBiH obratio im se direktor kompanije “Šipad”, koji im je ponudio potpisivanje ugovora o radu na godinu dana i platu od 400 KM.

Primio ih je i jedan od pomoćnika ministra za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata FBiH.

“Rekao je biće sve uredu, a ja mu kažem da od toga nema ništa. Uzeo je naše podatke, pregledao je da smo pravi borci, da smo najugroženiji, ali nema ništa od ovoga. Sve ista priča već 20 godina. Idemo u Predsjedništvo BiH”, kazao je Zahirović.

Muminović je kazao kako je njegov zahtjev da se njegov sin, koji je ostao bez posla u rudniku “Đurđevik”, vrati na svoje radno mjesto.

“Meni su rekli da će mog sina vratiti na posao. Ja ne vjerujem u to”, istakao je kratko Muminović.

Obojica su se potom zaputili prema zgradi Predsjeništva BiH uz zahtjev da im se obrati neko iz te institucije.

Pred zgradom Predsjedništva BiH Muminović je kroz suze kazao kako će tabletama okončati svoj život zbog “nebrige države o demobilisanim borcima i nedostatku osnovnih sredstava za život”.

KOMENTARI:
Loading...