Prosječan broj dana naplate potraživanja za firme iz BiH je 71 dok je ovaj period za plaćanje vlastitih obaveza prema dobavljačima veći za čak 100 dana – 171 dan.

Ukupan unutrašnji dug koji firme iz BiH potražuju od kupaca dostigao je iznos od skoro 11,5 milijardi KM u 2015. godini.Začarani krug dužničko-povjereničkih odnosa i dalje je „rak rana“ privrede BiH, zbog čega je kompanija „LRC“ iz Sarajeva pokrenula besplatni servis „Bonitetna ocena potraživanja“, kao svojevrsni vid podrške privrednicima, koji žele povećati efikasnost u naplati vlastitih potraživanja, objavile su Poslovne novine.

Naime, i pored pozitivnih pomaka koji su zabilježeni u finansijskim pokazateljima privrede BiH, milijarde KM „zarobljenog“ kapitala i dalje lebde u „nedokučivoj zoni“ i predstavljaju konstantno breme za efikasnije poslovanje.Ukupan iznos potraživanja firmi iz BiH od kupaca u protekle tri godine bilježi konstantan rast, a samo u 2015. godini imao je skok od 94 miliona KM i dostigao iznos od 11,416 milijarde KM.

Gledajući po entitetima, na potraživanja firmi u Federaciji BiH otpada 7,473 milijarde KM, dok kompanije u Republici Srpskoj potražuju od kupaca 3,943 milijarde KM.Zbog problema sa naplatom vlastitih potraživanja, privrednici su suočeni i sa otežanim plaćanjem svojih obaveza, pa su „obaveze prema dobavljačima“ u 2015. godini porasle čak za 63 miliona KM u odnosu na 2014. godinu. Tako je ukupan iznos neizmirenih obaveza prema dobavljačima dostigao cifru od 11,9 milijardi KM, prenosi Slobodna Bosna.

Uzimajući u obzir vrijednost ubrzanog pokazatelja likvidnosti koji podrazumeva odnos sredstava spremnih za plaćanje u odnosu na tekuće obaveze ne čudi činjenica da je kompletna privreda BiH, po ukupnoj prosječnoj ocjeni, na granici solventnosti i nemogućnosti servisiranja svojih tekućih obaveza.Prosječan broj dana naplate potraživanja za firme iz BiH je 71 dok je ovaj period za plaćanje vlastitih obaveza prema dobavljačima veći za čak 100 dana – 171 dan.

KOMENTARI:
Loading...