12.8 C
Bosanska Krupa
Nedjelja, 16 Maja, 2021

Duda Balje pisala članovima Predsjedništva: Priština spremna za kancelariju Kosova u Sarajevu

Nakon što je uputila zvanični zahtjev premijeru Kosova Avdulahu Hotiju (Avdullah) za otvaranje Kancelarije Kosova u Sarajevu, Duda Balje, poslanica kosovske skupštine ispred bošnjačke zajednice, pisala je i članovima Predsjedništva BiH.

– Ovim pismom izražavam najiskreniju namjeru da krenemo korak naprijed. Poziv na saradnju – zajednička inicijativa u korist svih naših građana – navodi u pismu.

– Građani Republike Kosovo i Bosne i Hercegovine su prijateljski narod i to bi trebali i ostati. Dijelimo zajedničku istoriju, tradiciju i kulturu. Zajedno smo dijelili dobra i teška vremena. Međutim, već smo 20 godina, zbog političke situacije i ratova koji su se odvijali 90-ih, u situaciji da nemamo nikakvu vrstu saradnje. Zaustavili smo sve vrste komunikacije i saradnje između dvije zemlje, kako institucionalne, tako i one u drugim područjima, poput ekonomije, trgovine, obrazovanja, umjetnosti , kulture, medicine itd. Štoviše, tokom svih ovih godina dodali smo samo prepreke, poput sprječavanja slobodnog kretanja građana obje države, uspostavljanjem viznog režima. Ovim vrstama jednostranih odluka najviše su pogođeni građani, pogođene su ekonomija i slobodno tržište, umjetnost, a povrh svega kršili smo ljudska prava ne ostavljajući članove porodice da se viđaju više od dvije decenije. Svjesni ste da Kosovo ima veliku dijasporu koja živi u Bosni i Hercegovini, kao što sam svjesna da Bosna i Hercegovina ima veliku vlastitu zajednicu koja živi na Kosovu. Suočavaju se s problemima različite prirode i nemaju jednak pristup državnim institucijama kako bi se zadovoljile njihove potrebe i zahtjevi – navodi Balje.

Dodaj komentar:
- Oglas -

Najnovije

- Oglas -

Povezani članci