Prema prvim preliminarnim rezultatima koje je saopćila Agencija za statistiku BiH (BHAS), u Bosni I Hercegovini popisane su 3.791.662 osobe. No, s obzirom na to da statističari u fazi obrade podataka razmatraju modele po kojima će biti tretirano rezidentno i nerezidentno stanovništvo, to će u konačnici utjecati i smanjenje zvaničnog broja stanovnika, koji će uskoro biti objavljen.

Kako otkriva do sada javnosti nepoznat dokument, koji je u posjedu “Dnevnog avaza”, statističari kalkuliraju da bi u najgoroj varijanti zvaničan broj stanovnika mogao biti smanjen za čak 319.715, odnosno 8,43 posto, te bi u državnoj ličnoj karti ostao upisan broj od samo 3.474.120 stanovnika BiH.

Oštriji kriteriji

Takav scenarij ostvarit će se ako budu usvojena snažna nastojanja iz Republike Srpske da se eliminira što više popisanih i bude sveden samo na one koji u BiH borave konstantno. Najveću štetu u tom slučaju pretrpjelo bi prognano bošnjačko stanovništvo iz ovog entiteta.

Iako većina njih dobar dio godine provodi u matičnoj državi i namjerava se vratiti, primjenom oštrijih kriterija oni bi bili izbačeni iz popisa, iako su u vrijeme popisa boravili u BiH i u velikom broju popisani.

Dokument, koji je sastavljen unutar statističkih institucija BiH, do detalja otkriva mogući razvoj situacije. Između ostalog, kalkulira se podatkom da je popisano 3.793.835 osoba, nešto više nego što je prvobitno saopćeno.

Ako bi se rezidentno stanovništvo određivalo na osnovu pitanja od jedan do sedam na popisnici, što predviđa Zakon o popisu i što je preporuka Međunarodne posmatračke misije (IMO), broj nevažećih popisnica bio bi 259.664 (6,05 posto). U tom slučaju, BiH bi imala 3.564.191 stanovnika.

Lobiranja iz RS

U drugom scenariju, ako se kao eliminatorno uključi i pitanje broj 40, što otvoreno zagovara vlast manjeg bh. entiteta, onda bi se broj umanjio za 270.943 (7,14 posto), pri čemu bi se broj stanovnika smanjio na 3.522.892.

Također, ako se uzmu još oštriji, nezakoniti kriteriji (u dokumentu ih je nabrojano 12), a za koje, također, lobiraju iz RS, onda bi se broj umanjio čak za 319.715 (8,43 posto), a broj stanovnika BiH bio bi zabetoniran na 3.474.120.

Među tih 12 kriterija nalaze se, naprimjer, eliminacija domaćinstva čiji su svi članovi odsutni iz mjesta popisa, domaćinstva čiji su svi članovi odsutni, a bili su popisani s privremeno prisutnim osobama, djeca koja su rođena poslije 30. septembra 2013. (nakon što je popis počeo), djeca koja su rođena poslije 30. septembra 1998., a dali su podatke za sebe, osobe za koje su podatke dale maloljetne osobe…

Zolić: Uz bijelu kugu i iseljavanje, to bi bilo pogubno

Komentirajući ove podatke, prof. Hasan Zolić, ugledni bh. statističar, naglašava da bi, ako bude izostavljen ovoliki broj bh. državljana, posljedice bile pogubne.

– Imamo negativan migracioni saldo – više se stanovništva iseljava nego što se useljava u državu, gubimo stanovništvo. Drugo, pojavila nam se bijela kuga, više stanovništva umire nego što se rađa, oko pet-šest hiljada svake godine. Još ako bi drastično bio umanjen broj stanovnika na popisu, to bi bila katastrofa – kazao nam je prof. Zolić.
KOMENTARI:
Loading...