Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović večeras je u emisiji INTERVIEW20 na BHT1 govorio o trenutnoj blokadi evropskog puta BiH te da li će do 17. jula biti postignut dogovor o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).

Za trenutnu blokadu evropskog puta BiH izrazio je bojazan da su tri člana Predsjedništva BiH zatajili jer su, kako je rekao, upravo danas, trebali dati ključne odgovore svjetskoj, a prije svega evropskoj javnosti kao i građanima BiH.

Osvrnuo se i na nedavno održani Samit u Varšavi gdje je raspravljano o Akcionom planu za članstvo (MAP) BiH u NATO-u.

– Trebali smo donijeti jedno rješenje zadnjih 4-5 mjeseci u vezi pregleda obrane, što uistinu nije bio veliki posao – kazao je Čović, dodajući da je trebalo nekoliko mjeseci unutar Predsjedništva da razbiju “neke unutarnje odnose i blokade”, ali da su na kraju, kada su to i riješili, ipak znali da su zakasnili.

Napomenuo je da su u Varšavi dobili pozitivnu poruku, ali da MAP ipak nije aktiviran.

Za SSP je kazao da ne razumije zašto se opet nalaze izgovori, kada su se svi članovi Predsjedništva BiH složili da je izvučen makismum iz pregovaračkog procesa.

Komentirajući sastanak sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Berlinu, izrazio je uvjerenje da će se morati izdignuti iz “ove političke atmosfere koju smo izgradili sami”.

– Blokada mora nestati i moramo naći zajednički jezik u komunikaciji i ne padati u napast svakodnevne politike, koja nas dovodi da se bavimo sami sobom – istakao je Čović, dodajući da je još uvijek optimističan i da su BiH prilike opet izuzetno naklonjene, bez obzira na referendum u Velikoj Britaniji i neke druge odnose.

Direktno odgovarajući na insistiranje člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića da se pitanje SSP-a veže za popis stanovništva, kazao je da je popis “iako svugdje drugo statistika i matematika, kod nas – politika” te da je popis objavljen u skladu s određenim standardima i da se ne smije vezati sa evropskim putem BiH.

Također, jasno je rekao da se nema šta razgovarati o popisu stanovništva te da se boji “da smo popisu dali prevelik značaj za naše prilike u BiH”.

Komentirajući odnose između tri člana Predsjedništva BiH i kako naći rješenja, izrazio je nadu da je krajnje vrijeme da se dogovore, jer ako to ne urade do 18. jula, onda će se BiH naći u ozbiljnoj blokadi.

Razgovarajući o tome kako se građani BiH koji su se radovali evropskom putu osjećaju kao taoci cijele ove situacije, Čović je rekao da su naravno razočarani te da veliki broj ljudi, koji vide da je jedini put za BiH evropski put – pomalo taoci “političkog nadmudrivanja.”

Čović je komentirao i podatak o odlasku 80.000 mladih iz BiH koji je ocijenio “strašnim”, ali istovremeno se pitajući da li je taj podatak uopće tačan, jer, mišljenja je da se ne radi samo o odlasku mladih ljudi već cijelim porodicama.

– Izborit ćemo se na ovaj ili onaj način, jer saviti leđa pred onima koji zaustavljaju taj evropski put, to je jednako kao da ste uradili ne znam kakvu izdaju. Mladi će se vraćati nazad, samo im moramo stvoriti ambijent – smatra član Predsjedništva BiH.

Podatak iz popisa stanovništva po kojem u Federaciji BiH živi samo 2,55 posto Srba Čović je ocijenio poraznim, ali dodajući da to “nije od jučer”.

– Mi smo BiH etnički očistili, ne samo u ratu – naglasio je Čović, dodajući da se iz ovog popisa može vidjeti da je 80 posto teritorije BiH, a možda i više, etnički čisto te da se nešto treba uraditi o tom pitanju.

Član Predsjedništva se u intervjuu osvrnuo i na situaciju u vezi nepostizanja dogovora za Mostar.

– Mostar mora biti normalan i uređen grad, a to neće biti bilo kakvom trgovinom političkih stranaka – podvukao je.

Mišljenja je da je Mostar ostao jedini multietnički grad u BiH u kojem nijedan narod, koliko god ga malo bilo i ma kako organizirali izbore, ne može ugroziti nekog drugog i trećeg.

Dodao je da je Mostar postao talac nacionalnih i stranačkih politika te da su željeli Mostar osloboditi takve pozicije i osigurati mu izbore, provodeći odluku Ustavnog suda BiH, a da organizaciju ostave za “potpuno drugi paket zakonskih rješenja i usaglašavanja”.

KOMENTARI:
Loading...