Zdravstvo razbijeno na kantone izazvalo je haos i ludilo koji prijete kolapsom cjelokupnog zdravstvenog sistema u BiH, tvrdi prim. dr. Fahrudin Kulenović, predsjednik Ljekarske komore Kantona Sarajevo.

Potrebna solidarnost

Nakon alarmantnih podataka da bi bolnice u Zenici i Bihaću mogle biti zatvorene zbog teškog ekonomskog stanja, Kulenović je istakao kako je nužno uvesti “fenomen solidarnosti” koji postoji u zdravstvu u drugim zemljama.

– Tako bi popravili stanje i položaj pacijenata u siromašnijim kantonima. To kažem jer su razlike zaista velike. Žalosno je da Tešnjak, Goraždanin i Sarajlija nemaju pravo na isti tretman u liječenju. A samo najcrnji, najkapitalističkiji oblici sistema zdravstvene zaštite ne predviđaju fenomen solidarnosti – pojašnjava Kulenović te dodaje da bi organizacija na državnom nivou, koja bi obuhvatala sve fondove iz oba entiteta, s lokalnom administracijom, okončala rasipanje miliona maraka.

Teško oboljeli

Prema mišljenju Kulenovića, veliku krizu u zdravstvu izazvalo je i to što “imamo političke bolnice, domove zdravlja, glomazan sistem zdravstva, preskupe lijekove…”

On naglašava da je obaveza države da nađe sistem da lijekovi pojeftine, jer su nedopustivo skupi, odnosno najskuplji u regionu.

Osim toga, u našoj zemlji posebno ispaštaju oboljeli od karcinoma, koji se, svako malo, suočavaju s nestašicama citostatika za hemoterapije. Među nedostajućim lijekovima je često i „granisetron“, lijek protiv mučnine za vrijeme hemoterapije.

U Federalnom zavodu zdravstvenog osiguranja tvrde da nije do njih, već do proizvođača i dobavljača ovih lijekova.

Mafija!

Kulenović kategorično tvrdi i da se u zdravstvo uvukla mafija!

– Kanton Sarajevo troši oko 360 miliona maraka za zdravstvo. Doktori se prebiše raspravljajući o konkursima, dok nam se u zdravstvo uvukla mafija. Tako smo na čelu Upravnog odbora Zavoda zdravstvenog osiguranja KS imali osuđenog kriminalca sa sumnjivim obrazovanjem. To su apsurdi. Na izvoru sredstava postavljamo neznalice i kriminalce, to je strašno – zaključio je Kulenović.

Izdvajanja za zdravstvo po glavi stanovništva

2.000 dolara – Amerika
232 eura – Slovenija
149 eura – Hrvatska
53 eura – BiH

KOMENTARI:
Loading...