Delegat Kluba Hrvata u Vijeću naroda RS-a Željko Stipić (HSP) najavio je danas da će ta stranka, najverovatnije, istupiti iz Koalicije “Domovina”.

Stipić je nezadovoljan današnjim konstituiranjem Vijeća naroda RS-a i, kako je ustvrdio, ponašanjem SDA u toj koaliciji.

On je u izjavi novinarima u Banjoj Luci, nakon konstituirajuće sjednice Vijeća naroda RS-a, optužio SDA da je “okrenula leđa” programu Koalicije “Domovina”.

Također, tvrdi da SDA opstruira ostale stranke u ovoj koaliciji, što može biti na štetu povratničke hrvatske i bošnjačke populacije u RS-u.

Stipić je naveo i da će poslanica NSP-a u Koaliciji “Domovina” Ivana Lovrić najvjerovatnije izaći iz Kluba Koalicije “Domovina” u Narodnoj skupštini RS-a.

I predstavnik SBiH Dževad Osmančević izrazio je nezadovoljstvo ponašanjem SDA u Koaliciji “Domovina”.

– Iskoristili su povjerenje građana koje je ova koalicija dobila na izborima – ustvrdio je Osmančević.

Zamjera SDA da su danas, na konstitutivnoj sjednici Vijeća naroda RS-a, kao i Kluba Bošnjaka, “demonstrirali sasvim drugačiji princip od onoga koji je dogovoren sporazumom Koalicije Domovina”.

Osmančević je rekao da ne podržava izbor Keme Čamdžije (SDA) za potpredsjedavjućeg Vijeća naroda RS-a iz reda bošnjačkog naroda, jer je trebalo da tu poziciju dobiju druge stranke u okviru Koalicije “Domovina”.

– Potpuno su zanemrili druge stranke, pokazujući ambiciju da kontroliraju ovu koaliciju. Ovo je snažan udarac Koaliciji “Domovina” – rekao je Osmančević i ustvrdio da on smatra da za “SDA nema mjesta u Koaliciji ‘Domovina’, jer su pokazali da ne znaju djelovati s drugim partnerima”.

KOMENTARI:
Loading...