1.4 C
Bosanska Krupa
Utorak, 9 Marta, 2021

Dokumenti otkrivaju vezu četničkih pokreta sa ratnim zločinima i ekstremizmom

Sudski dokumenti 16 ravnogorskih udruženja otkrivaju da se istaknutim članovima sudilo ili sudi za ratne zločine dok je jedan od rukovodilaca bio policajac uprkos tome što su sigurnosne agencije upozoravale da ravnogorski pokreti šire ekstremističke poruke. Dok su istražni organi provjeravali dokumente ravnogorskih organizacija, u Ugljeviku su budžetski novac usmjerili jednom od udruženja, pokazuje istraživanje BIRN-a BiH.

Rajko Lečić izgledao je bezbrižno kada je uz gusle u martu 2019. godine u centru Višegrada pjevao “bit će opet pakao i krvava Drina, evo idu četnici sa srpskih planina”, okružen pripadnicima ravnogorskih udruženja u crnim uniformama. Neki su mobitelima snimali događaj a neki pjevali zajedno sa njim. U Višegradu i okolini, mjestima masovnih zločina nad Bošnjacima, takve su se pjesme nekažnjeno pjevale godinama. Obavještajna agencija i Ministarstvo sigurnosti upozoravali su da ova okupljanja s ekstremnim nacionalističkim porukama plaše povratnike, ali pripadnici ravnogorskih udruženja iz Bosne i Hercegovine i Srbije nisu osjećali nikakve stvarne posljedice.

Uz to, jedino dosadašnje suđenje pred bosanskohercegovačkim pravosuđem za ratovanje u Ukrajini otkrilo je ulogu ravnogoraca iz Srbije u odlasku dobrovoljaca iz BiH na ovo strano ratište.

Inspektori Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) vršili su uvid u dokumente ili su od sudova tražili podatke o većini ravnogorskih organizacija u BiH od ukupno 16, koliko ih djeluje u državi. Novinari Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) analizirali su stotine stranica dokumenata svih udruženja sa ravnogorskim ili četničkim predznakom u BiH pri sudovima gdje su registrovani.

Ovi dokumenti otkrivaju da su neki od pojedinaca iz udruženja osuđeni ili im se trenutno sudi za ratne zločine u BiH i Srbiji, od kojih su većina bili pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS). Jedan je istaknuti počasni član u Srbiji osuđen za ubistvo.

Predstavnici udruženja i njihovi istaknuti članovi redom su odbijali razgovor sa novinarima ili nisu bili dostupni za komentar.

U svakom žitu ima kukolja, kaže Goran Ljepojević, raniji predsjednik Ujedinjenog ravnogorskog pokreta otadžbine Srpske, jedan od rijetkih koji je pristao na razgovor. On je u ovom, jednom od najistaknutijih ravnogorskih udruženja, smijenjen i sada je predstavnik za Republiku Srpsku jedne od četničkih organizacija iz Srbije.

“Uvijek sam za osudu četnika i vojske i ove i one koje su radile ratne zločine, sve ijednog”, kaže on i dodaje kako zbog kukolja u žitu ne treba “poistovjećivati čitavu vojsku sa nekim pojedincima koji su to radili”.

Ali dokumenti koje je analizirao BIRN BiH pokazuju da su neke od najvažnijih počasnih funkcija u vojvodskom savjetu krovnog udruženja kome pripada banjalučki pokret, na čijem je čelu ranije bio Ljepojević, imale osobe optužene za ratne zločine.

Cijenjeni članovi na optuženičkim klupama

“Ujedinjeni ravnogorski pokret otadžbine Srpske” je ujedno i jedan od najvećih ravnogorskih pokreta u Republici Srpskoj. Sa sjedištem u Banjaluci, pokret ima i 11 okruga u kojima djeluje.

Na zvaničnom spisku osnivača udruženja nalazi se 75 osoba. Udruženje u ostvarivanju programskih ciljeva sarađuje sa ravnogorskim pokretima Srbije, Crne Gore i dijaspore, Srpskom pravoslavnom crkvom, boračkom organizacijom, kao i drugim udruženjima koja imaju slične ciljeve i programe, navodi se u zvaničnim dokumentima udruženja koje su bila dužna dostaviti sudu prilikom registracije i tokom svog rada.

Vojvodski savjet je vrhovno tijelo i najveći organ pokreta, stoji u statutu udruženja.

Prema dokumentu u spisu banjalučkog udruženja u čijem naslovu je navedeno Vojvodski savjet – “Ujedinjenog ravnogorskog pokreta Srbije, Republike Srpske, Crne Gore i dijaspore”, 2013. i 2014. godine predsjednik ovog tijela je bio Jovan Joja Tintor, pravosnažno osuđen pred Sudom BiH na deset godina zatvora za zločin protiv čovječnosti počinjen 1992. godine na području Vogošće.

Tintor, nekadašnji predsjednik Kriznog štaba općine Vogošća, koji trenutno izdržava kaznu u BiH za ratni zločin, u Srbiji je 2015. godine osuđen za ubistvo na mah.

Mileta Pavićević, predsjednik “Ujedinjenog ravnogorskog pokreta Crne Gore” i član Vojvodskog savjeta, kaže da je Tintor bio predsjednik savjeta, ali je “nepravedno uhapšen i sad je u zatvoru”, a njegov zamjenik je Miodrag Božović iz Beograda.

Dodaj komentar:
- Oglas -

Najnovije

Povezani članci