Sarajka dr. Sabina Topčić-Arnaut koja živi i radi u Kuala Lumpuru u Maleziji jedan je od inicijatora izrade prve halal vakcine u svijetu, koja bi bila namijenjena pacijentima muslimanima, ali i onima drugih religijama, piše novinska agencija Patria.

Dr. Topčić-Arnaut, specijalista za anesteziju ideju je zajedno sa svojim saradnicima prezentirala na jednoj od međunarodnih konferencija na kojima se tretira stanje muslimana u svijetu, nakon čega je naišla na odobrenje najvećeg broja islamskih uglednika.

– Mislim da će jedna takva vakcina biti od koristi na prvom mjestu muslimanima, ali i drugim ljudima širom svijeta – rekla je dr. Topčić-Arnaut u intervjuu za novinsku agenciju Patria. Ona u Melaziji živi sa suprugom i djecom više od 20 godina i jedan je od uglednijih tamošnjih ljekara, a osnovala je i privatnu kompaniju „Biogrow Health Sdn Bhd“ nakon što je radila na Univerzitetskoj bolnici u Kuala Lumpuru do 2002. godine.

Dr. Topčić-Arnaut rekla je da je halal vakcina veliki projekt u kojem učestvuje ogroman tim koji okuplja zdravstvene radnike iz različitih oblasti. Trebat će vremena i novca dok se konačno izradi jedna takva vakcina.

Od 2009. godine u projekt je bio uključen i Imunološki Zavod iz Zagreba ali je pije godinu dana Zavod iz Hrvatske isključen iz projekta zbog njihovih poteskoća, a ušlo se u saradnju sa novim zavodima i svjetski poznatim kompanijama.

Državni zavod za farmaciju u Maleziji također je odobrio izradu jednog ovakvog projekta.

– Svaki sastojak vakcine mora biti proizveden na halal, dozvoljen način. Sada tražimo one halal sastojke koji bi zamijenili sastojke koji se trenutno nalaze u vakcinama, a koji nisu proizvedeni na halal, dozvoljen način – rekla je dr. Topčić-Arnaut dodajući da će halal vakcina sigurno biti i efikasnija od vakcina koje nisu proizedena po halala standardima, piše NAP.

 

KOMENTARI:
Loading...