14.4 C
Bosanska Krupa
Subota, 18 Septembra, 2021

Dok Dodik želi izlazak iz države: Rusija i Srbija ulaze u BiH i prisvajaju njene resurse

- Oglas-

Radovan Višković, premijer bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska, boravio je početkom septembra u Rusiji. Protokolarna saopštenja govorila su o sastancima sa rukovodstvom kompanije “SPG Gasprom” i njenom Zavodu Nevski te farmaceutske firme “Biocad”. Sumirajući posjetu može se zaključiti da je Višković više nastupao kao promotor mogućnosti da ruske kompanije jeftino investiraju i dobro profitiraju na području Republike Srpske. Naravno, on nije u Rusiju otišao bez jasnih upustava Milorada Dodika, lidera SNSD-a i trenutno člana Predsjedništva BiH, piše Žurnal.

UCJENE ZBOG RUSKIH LIJEKOVA

Predstavnici “Biocada” požalili su se entitetskom premijeru na probleme pri dobijanju dozvole za promet lijekovima u Bosni i Hercegovini.

“Višković je rukovodstvo kompanije “Biokad” pozvao da istraju i preduzmu sve pravne radnje i mjere, kako bi kvalitetni lijekovi ove kompanije, a posebno lijek za liječenje najtežih malignih oboljenja pluća, bio na raspolaganju pacijentima u BiH i pomogao u liječenju i zaštiti zdravlja građana,” saopšteno je iz Biroa Vlade RS za odnose sa javnošću.

Lobiranja za uvođenje ruskih lijekova na tržište Bosne i Hercegovine traju godinama i tu je glavni promotor Milorad Dodik. Žurnal je prije 18 mjeseci pisao kako su Rituximab i Trastuzumab. onkološki lijekovi ruske kompanije „Biocad“, upravo po naređenju Dodika dobili nezakonito odobrenje za korištenje u BiH uz planiranu zaradu veću od 22 miliona maraka.

Prethodile su prijetnje, ucjene i ostavke članova Komisije za lijekove pri Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH kako bi suprotno mišljenju struke, bilo izglasano odobrenje plasmana lijekova iz Rusije na ovdašnje tržište. Tumačenjem da odluke državne Komisije nisu obavezujuće i izvršne (!?), direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Aleksandar Zolak koristi to što je potpuna pažnja javnosti bila usmjerena na pandemiju te potpisuje odobrenje za uvoz navedenih ruskih lijekova!

O njihovoj “kvaliteti” dovoljno kazuje podatak da odobrenje za uvoz nisu dale Srbija, Crna Gora i Makedonije te zemlje Evropske Unije.

“Očigledno je da je problem što bi ruski lijekovi bili daleko jeftiniji. Želimo da obezbijedimo da naše zdravstvene ustanove i pacijenti imaju jeftinije lijekove od postojećih, komentarisao je tu situaciju Dodik.

Ispostaviće se da su ti lijekovi skuplji skoro 50 posto, no za Dodika i slične lobiste važniji je profit “braće Rusa” od ušteda za entiteski budžet.

VIJEST STARA ČETIRI GODINE

U nedostatku dobrih vijesti, Višković je sa turneje odaslao još jednu, koja je u suštini dobra samo za Rusiju. Najavljeno je osnivanje zajedničkog preduzeća sa Gaspromom te izgradnja postrojenja za utečnjavanje prirodnog gasa u Zvorniku, investicije vrijedne 75 miliona KM. Vijest je pak stara gotovo četiri godine! Još decembra 2017. godine “Gas-Res” i “Gasprom SPG” su potpisali sporazum i pismo namjere o formiranju zajedničkog preduzeća.

Rusi su u međuvremenu kupili i zemljište na kojem će biti izgrađeno postrojenje. Jedan od razlog odlaganja projekta je što je slično postrojenje bilo planirano i u sklopu Rafinerije Brod, no kako je ruski NeftGazinKor do daljnjeg od istog odustao, projekat u Zvorniku ponovo je aktueliziran.

Uporedo je Višković ruskim partnerima ponudio i gradnju plinske elektrane također na području Zvornika, gdje plinovod sa gasom iz Rusije ulazi u Bosnu i Hercegovinu. Zauzvrat, iz Gasproma su obećali nastavak aktivnosti na izgradnji gasovoda “Balkanski tok – krak za Republiku Srpsku”.

Neupitno je da Rusija ima monopol u plinskom sektoru zemalja Balkana i to obilato koristi za ostvarenje političkih ciljeva, o čemu je Žurnal pisao. Svaki pokušaj da se ovaj monopol umanji preko diverzifikacije izvora prirodnog gasa bude osujećen od strane političkih struktura koje se neskriveno zalažu za ruske interese na Balkanu. Posljednji primjer aktiviranja ‘’ruskih igrača’’ jeste blokada izgradnje gasovoda ‘’Zagvozd – Novi Travnik’’, poznatijeg kao ‘’Južna interkonekcija’’ koja ne dolazi samo iz Republike Srpske. Uporedo Rusija kontroliše uvoz, preradu i distribuciju nafte u Bosni i Hercegovini.

Ne postaje Bosna i Hercegovina od Rusije direktno ili indirektno svjoevrsna “zarobljena država” samo u oblasti snadbjevanja olinom ili naftom, nego i drugim važnim infrastrukturnim segmentima. Srbija je putem kompanije Mtel u vlasništvu gotovo polovine telekomunikacionog sektora u Bosni i Hercegovini, a ekspanziju namjerava proširiti i u elektroenergetici, putem najave izgradnje tri hidrocentrale na rijeci Drinu sa Elektroprivredom RS. Ne treba zaboraviti i još uvijek aktuelnu izgradnju aerodroma kod Trebinja koji bi bio vlasništvo Srbije!?

Dešava se suprotno od onoga što godinama proklamira i priželjkuje Milorad Dodik, da se Republika Srpska priključi Srbiji. Na sceni imamo to da Srbija preko ovog entiteta ulazi, osvaja i prisvaja kako resurse tako i teritoriju Bosne i Hercegovine. A tamo gdje je Srbija, tu je i Rusiji “odrađeno” pola posla!

Zato i postoje stavovi da je količina političkog angažmana Rusije spram Bosne i Hercegovine proporcionalna ekonomskom interesu odnosno profitu, što ovdašnji njeni poštovaoci i poklonici negiraju.

Dodaj komentar:
- Oglas -

Najnovije

- Oglas -

Povezani članci