Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i premijerka ovog bh. entiteta Željka Cvijanović stigli su do Trga Krajine gdje su okupljene pristalice vlasti u RS-u, partija SNSD, DNS i SP.

Prisutni su ga pozdravili aplauzom pokušavajući da se rukuju sa njim.

Hiljade pristalica opozicije počelo se okupljati u parku Mladen Stojanović u Banjaluci, kao i pristalica vladajućih struktura na Trgu Krajine, pred današnji protest opozicije, odnosno Saveza za promjene i miting vladajuće koalicije u Republici Srpskoj, SNSD, DNS i SP. Na ovim mjestima moguće je vidjeti brojne građane iz različitih dijelova BiH sa već pripremljenim transparentima, ali isto tako veliki broj snaga sigurnosti koje će obezbjeđivati današnje skupove.

Skupovi počinju u 12 časova a obezbjeđivaće ih više od 2.000 policajaca. Ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač ranije je izjavio kako će se koristiti sva zakonom dozvoljena sredstva.

Naime, policija ima informacije o pojedincima i grupama koje su planirale izazivanje nereda tokom današnjih skupova.

Ulice u centru Banjaluke zatvorene su od osam časova, dok je od ponoći do večeras do 20 časova zabranjen rad svim kafićima na teritoriji grada, kao i prodaja alkoholnih pića u prodavnicama i marketima.

Veliki narodni protest Saveza za promjene počinje u 12 časova u parku Mladen Stojanović, a miting “Srcem za Srpsku-stop izdaji” vladajuće koalicije počinje u isto vrijeme na Trgu Krajine. MUP je za oba skupa zabranio šetnje koje su najavljivali opozicija od parka do Trga Krajina i pozicija u obrnutom smjeru, kako bi se izbjegao susret i sukob građana.
Savez za promjene juče je tražio dozvolu za šetnju drugom rutom, koja kako su naveli ne bi dovela do susreta sa prisutnim na mitingu pozicije, a danas u 11 časova sastaće se sa Draganom Lukačem.

I pozicija i opozicija tvrde da sukoba na današnjim okupljanjima neće biti i pozvali građane da na miran i dostojanstven način iskažu svoj stav.

Opozicija je policiji najavila dolazak između 100 i 150 autobusa, dok je vladajuća koalicija najavila dolazak između 150 i 200 autobusa.

KOMENTARI:
Loading...