Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) nastavit će da bojkotuje sjednice Predsjedničkog doma Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) sve dok je predsjedavajući Šefik Džaferović, bez obzira što je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine izdalo naredbu o neprovođenju istrage protiv njega, za navodno, prikrivanje ratnog zločina – rekao je danas predsjednik SNSD-a Milorad Dodik.

Dodik je najavio da će naredne sedmice biti odlučeno kako će se ponašati delegati iz SNSD-a u Domu naroda državnog parlamenta, a u vezi s ovim pitanjem.

On tvrdi da SNSD nije rekao da neće prisustvovati sjednicama Predstavničkog doma jer se čeka odluku tužioca, već zato, kako kaže, što je to politička odgovornost.

– Sve dok je Džaferović član Kolegija Predstavničkog doma naši poslanici će se ponašati na način kako su to činili i do sada. U ponedjeljak i narednih dana ćemo razmotriti način našeg djelovanja zbog tog pitanja i u okviru Doma naroda Parlamenta BiH – ustvrdio je Dodik u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Najavljuje da će biti usvojene određene odluke, ali nije precizirao koje.

– Smatramo da je Tužilaštvo BiH potpuno zloupotrebljeno i u funkciji samo jedne politike, a da prema Srbima uvijek postoji i odgovornost jer nešto nisu znali ili poduzeli, što ne važi za Džaferovića – dodao je Dodik uporedivši ovaj slučaj s sudskim procesom protiv direktora SIPA-e Gorana Zubca koji je proglašen krivim jer nije reagirao tokom protesta u Sarajevu prošle godine.

Dodik je također ustvrdio da je odluka da se izda naredna o neprovođenju istrage protiv Džaferovića “još ranije donesena politička odluka”.

To, naveo je, govori o tužiocima i sistemu u BiH, koji je “nikakav i primitivan, korumpiran i politički instruiran…”.

Dodik je i za BiH ponovio stav da je “nemoguća, neuspješna i propala zemlja, koju ne mogu da spasu ni stranci…”.

Nakon sjednice Izvršnog, odnosnog Glavnog odbora SNSD-a, Dodik je najavio za kraj aprila sabor te stranke, koji će biti održan u Istočnom Sarajevu.

Razmatrani su i izborni rezultati te su, rekao je Dodik, upućene pohvale onim općinskim odborima koji su ostvarili dobre rezultate, a kritike su upućene onim koji su “podbacili”, kao što je Općinski odbor u Bijeljini.

KOMENTARI:
Loading...