35.7 C
Bosanska Krupa
Srijeda, 23 Juna, 2021

Dodik se oglasio o presudi Mladiću: Kakva je to pravda

Predsjedavajući Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, povodom presude doživotnog zatvora za Ratka Mladića, izjavio je da je ova presuda i haški mehanizam “nemaju mnogo veze sa pravom i pravdom”.

Dodik je poručio da Hag “nije ostvario osnovne cilljeve svog nastanka, a to je povećanje povjerenje među narodima”.

– Kakva je to pravda, ako ovu presudu u svojim domovima danas slušaju sa slobode Naser Orić, Ante Gotovina, Ejup Ganić, Atif Dudaković i mnogi drugi koji su počinili zločine prema Srbima – rekao je Dodik.

Dodik je rekao da se na ovaj način pokušavaju postići mnoge stvari, a prva od njih je očuvanje karijere onih koji su satanizovali srpski narod.

– Mi Srbi moramo da naučimo da ne možemo da mijenjamo te stereotipe, dok su živi oni koji su ih kreirali ili ne budu mimo političke moći da o tome odlučuju. Ovdje se pokušava napraviti mit o Srebrenici, koji se nije desio. Ova fascinacija nepravdom međunarodnog faktora neće moći da zaživi u našem narodu. Na ovaj način je Mladić poslat direktno u legendu. Srpski narod zna da bi bez njegovog komandovanja, bila mnogo veća stredanja našeg naroda. Srbi su najveć stradalnici u bivšoj Jugoslaviji – kaže Dodik.

Žalbeno vijeće Mehanizma za krivične sudove u Hagu izreklo je danas nekadašnjem komandantu Vojske Republike Srpske, generalu Ratku Mladiću, drugostepenu presudu kojom ga je osudilo na kaznu doživotnog zatvora.

Dodaj komentar:
- Oglas -

Najnovije

- Oglas -

Povezani članci