20.3 C
Bosanska Krupa
Petak, 18 Juna, 2021

Dodik se oglasio nakon Inzkove najave o novom visokom predstavniku

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je Srni da je visoki predstavnik u BiH institucija koja je uspostavljena Aneksom 10 Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH i da Republika Srpska zahtijeva da se dosljedno poštuje Dejtonski sporazum i svi aneksi, koje je između ostalih potpisala i RS.

Upitan da prokomentariše izjavu visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka da će BiH brže dobiti visokog predstavnika nego Izborni zakon, te da bi njegov nasljednik trebalo da bude imenovan narednih dana na sjednici PIK-a, Dodik je ustvrdio da sve strane potpisnice Aneksa 10 treba da daju svoju saglasnost prilikom izbora novog visokog predstavnika, kojeg potom imenuje Savjet bezbjednosti UN.

On je podsjetio da je samo prvi visoki predstavnik izabran na taj način i to 1995. godine i poručio da će RS insistirati na poštovanju procedura koje podrazumijevaju davanje saglasnosti strana potpisnica na imenovanje novog visokog predstavnika.

– Ni Aneksom 10, niti bilo kojim drugim aktom, aneksom ili rezolucijom, nije definisano postojanje tzv. Savjeta za implementaciju mira /PIK/, a koji je aktivno učestvovao u kreiranju pravnog nasilja na uštrb RS i srpskog konstitutivnog naroda. Takođe, Aneksom 10 nije predviđena funkcija zamjenika visokog predstavnika, iako smo svjedoci da sve ove godine on egzistira bez pravnog utemeljenja – naglasio je Dodik.

On je tvrdi da su Aneksom 10 Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH definisana sva prava i obaveze visokog predstavnika i Kancelarije visokog predstavnika.

– Sve ostale nadležnosti i radnje koje su visoki predstavnici preduzimali u prošlosti, a koje izlaze iz okvira Aneksa 10 predstavljaju grubo kršenje prava. Visoki predstavnik je uspostavljen Aneksom koji predstavlja međunarodni sporazum, te se svako ponašanje visokog predstavnika koje nije u skladu sa njim treba kvalifikovati kao kršenje međunarodnog ugovora – istakao je Dodik.

Dodik tvrdi da ne postoji nikakav zamjenik visokog predstavnika, niti nekakav vršilac dužnosti, već isključivo visoki predstavnik, za kojeg je pojasnio kako se bira i kakve nadležnosti ima, definisane u Aneksu 10 Dejtonskog sporazuma, dodavši da su “Aneks 10 potpisale strane: Republika BiH, Federacija BiH, RS, SR Јugoslavija i Republika Hrvatska”.

– Sve preduzete pravne i faktičke radnje visokog predstavnika koje nisu u skladu sa Aneksom 10 ne mogu zaživjeti u pravnom životu – poručio je Dodik.

Dodaj komentar:
- Oglas -

Najnovije

- Oglas -

Povezani članci