Milorad Dodik je na današnjoj sjednici NSRS obrazložio je pokretanje vitalnog interesa Republike Srpske u vezi stava Predsjedništva o Pelješkom mostu.

Objašnjavajući što je tražio posebnu sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske, Dodik je rekao da je to tražio zbog vitalnog interesa entiteta Republike Srpske.

Rekao je da se nije mogao složiti sa zaključkom u vezi Pelješkog mosta sa druga dva člana Predsjendištva Željkom Komšićem i Šefikom Džaferovićem bez odluke NSRS.

Nakon Dodikovog obraćnja u NSRS se razvila rasprava i to između poslanika SDS Nebojše Vukanovića i Milorada Dodika.

Bilo je međusobnih optužbi, ali i prijetnji i ličnog koje je Dodik uputio Vukanoviću, zbog njegovog kritičkog odnosa prema njemu i vlasti.

Pored ličnih uvreda, koje je iznio u NSRS, Dodik u jednom trenutku je rekao da se, između ostalog, zalaže i za Pelješki most što će tamo graditi i firma iz Republike Srpske,

“U pitanju je Integral iz Laktaša koji zapošljava oko tri hiljade radnika”, rekao je Dodik, navodeći da će se zalagati da takva firma dobije što više posla, jer je to, kako je kazao, interes i RS.

U pitanju je firma čiji vlasnik je blizak Miloradu Dodiku i za koju važi da je “povlaštena” firma u RS koja upravo zbog bliskosti sa Dodikom i dobija poslove u RS ali i u regionu.

Rasprava u NSRS ide u tom smjeru kako bi se opravdao stav Milorada Dodika da je odlukom Komšića i Džaferovića nanesena šteta BiH, a time i RS.

– Nije mi jasno zbog čega bi NSRS trebalo da bude zaštitnik hrvatskih interesa.

“Da li su Hrvati zadnjih 100 godina ikada bili na strani Srba ili bili korektni prema Srbima?”, pitao je Vukanović, podsjetivši na niz istorijskih sukoba Srba i Hrvata, ali i skorašnjih incidenata sa navijačima Torcide u Splitu.

Vukanović je pitao i da li iza “ovih suludih poteza stoje silni novci neimara Slobodana Stankovića”, čija kompanija je angažovana na izgradnji mostra i pristupnog puta na Pelješcu.

“Novci će doći i proći, ali rane koje se ostave na jednom narodu ostaju trajne”, dodao je on.

Podsjetio je takođe da HDZ BiH ne želi konstitutivnost srpskog naroda u kantonima u FBiH gdje ima većinu.

قالب وردپرس

KOMENTARI:
Loading...