-4.7 C
Bosanska Krupa
Subota, 16 Januara, 2021

Dodik: PIC je nelegalan, ne čitam njihov komunike, a Incka se ne bojim

Predsjedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik ponovio je da je Vijeće za implementaciju mira u BiH (PIC) nelegalno i da on ne čita komunikee koje PIC usvoji.

– Već deset godina ne čitam isprazne komunike PIC-a, jer umišljaju da nama treba da daju zadatke kao da nemamo pametnijeg posla. Nisam čitao ni posljednji komunike i ne zanima me. PIC bi konačno trebalo da prestane da na takav način djeluje – rekao je Dodik novinarima.

On je naveo da u posljednjih pet godina “nijedan komunike nije ispunjen i da je sve isprazna priča”.

– Dosta je više tutorstva i da se govori šta ovdje treba da radimo. Savršeno dobro znamo šta treba da radimo, a oni su u značajnom obimu remetilački faktor, pogotovo visoki predstavnik koji bi konačno morao da napusti BiH – kazao je Dodik.

Naveo je da je tek sinoć saznao da je PIC imao dvodnevnu sjednicu, dodavši da Rusija ne podržava komunike PIC-a.- Taj pravični svijet ne dozvoljava Srbima u BiH samoopredeljenje, a Albancima, kao nacionalnoj manjini na Kosovu, pokušava da podrži neku državu. To je nepravedan odnos – rekao je Dodik koristeći uvredljivo ime za Albance – Šiptari.Komentarišući izjavu visokog predstavnika u BiH Valentina Incka (Inzko) da je dao rok od šest mjeseci političarima u BiH da promijene politiku ili će tražiti reagovanje EU, Dodik je rekao – ko još veruje Incku, odakle mu nadležnost i da li piše u Dejtonskom sporazumu da može da mijenja politiku u BiH.- Incko služi za zamajavanje, jer hoće da se dopadne političkom Sarajevu i zato nešto izmišlja. Šta znači promjena politike, to je priča Sarajeva da dolazi nova administracija SAD pa se probudio Incko da ne zaostaje za očekivanjima Bošnjaka. Kada je on sa ozbiljnim političarem razgovarao – naveo je Dodik. Dodao je da je Inzko “šeret koji pokušava da na sebe skrene medijsku pažnju”.- Koga će kazniti i kakvo njegovo kažnjavanje? Deset godina ne može da objavi odluku u našem Službenom glasniku i tako neće moći ni sada. Incko je smiješna figura u ispunjavanju očekivanja morbidnog političkog Sarajeva da neko bude kažnjen – smatra Dodik.On je dodao da mu je bošnjački član Predsedništva BiH Šefik Džaferović poručio da mora promijeniti politiku inače će nestati sa političke scene.- Ne mislim mijenjati politiku, a Incka se ne bojim, njegove prijetnje su prazna priča i izazivam ga da me promijeni. Hajde majstore da vidim kako ćeš to uraditi – zaključio je Dodik.

Dodaj komentar:
- Oglas -

Najnovije

Povezani članci