Milorad Dodik je za beogradski Kurir rekao da je Davutoglu pokazao „nepodnošljivu aroganciju, čime je želio da promoviše neoosmansku politiku Turske usred Banjaluke“.

Davutoglu je je na vjerskom skupu u dvorištu banjalučke džamije izjavio da su Turci „bili ovdje“, da su „sada ovdje“ i da će „tu biti zauvijek“. Na njegove riječi Dodik već danima reagira.

“Njegova izjava bila je neprimjerena za onaj skup. Njegov govor koji promoviše osvajačku tursku politiku, neoosmanskog karaktera, poslao nam je jasnu poruku.

To je isto kao kad je Erdogan govorio na Kosovu ili ranije u Sarajevu. Jedina stvar je očigledna, što je Davutoglu politička prošlost Turske. Njemu ne smeta kad se od Beograda odvaja Priština, ali smeta mu ako to Banjaluka čini od Sarajeva.

Mislim da mu je aluzija bila potpuno neprimjerena kad je govorio o jednom srcu, želeći da kaže da je to BiH, ali to srce ne postoji, ono je davno, davno puklo, još tamo devedesetih godina. Može intervencionizam Evrope i Zapada da integriše Bosnu u nekom smislu, teritorijalno donoseći odluke o slobodi kretanja ili nečem drugom.

Ali BiH je mentalno podijeljena zemlja i nema šanse da se ujedini. I to je ono što smo saznali iz ovog govora Davutoglua, koji je došao da nama u Banjaluci govori o Aliji Izetbegoviću. Apsolutno nepotrebna, nepodnošljiva arogancija, s kojom je promovisao neoosmansku politiku Turske, čiji je on tvorac”, rekao je Dodik.

KOMENTARI:
Loading...