36.4 C
Bosanska Krupa
Subota, 31 Jula, 2021

Dodik: Nema ništa od članstva BiH u NATO-u

- Oglas-

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da “Republika Srpska ostaje privržena vojnoj neutralnosti i onome što je Narodna skupština donijela”.

“Oni su imali hrabrosti da tu deklaraciju donesu, i mi zvaničnici iz Republike Srpske potpuno usklađeno djelujemo upravo na toj deklaraciji Narodne skupštine”, rekao je Dodik novinarima u Bijeljini, odgovarajući na pitanje o stavu ministra odbrane BiH Sifeta Podžića da je BiH u Akcionom planu za članstvo u NATO, “što je posljednja stepenica za punopravno članstvo”.

Dodik je istakao da postoji deklaracija NATO-a sa posljednjeg samita u kojoj se kaže da su Gruzija, Ukrajina i neke druge zemlje u procesu integracije sa NATO, a da je BiH u procesu saradnje, a ne integracija.

“Ako BiH može da uđe, ili Federacija BiH u NATO, neka uđe sutra pa da vidimo kako će bez nas”, rekao je Dodik.

On je poručio da se prestane već jednom sa takvim tezama, jer “nema NATO-a”.

“Ako oni misle da mogu da idu u NATO, neka dođe na odlučivanje pa ćete vidjeti da od toga nema ništa. Mi ostajemo privrženi vojnoj neutralnosti i onome što je Narodna skupština donijela”, naglasio je Dodik.

Prema njegovim riječima, “oni za potrebe svoje javnosti pričaju jednu priču, a postoji papir koji kaže da se članstvo u NATO ne prejudicira”.

“Znači ne radi se ništa sa tim ciljem. To je prevod, bukvalan prevod. A ono što oni govore, ja razumijem da oni to hoće pa neka idu ako mogu da idu, mi nećemo”, rekao je Dodik.

Dodaj komentar:
- Oglas -

Najnovije

- Oglas -

Povezani članci