25.3 C
Bosanska Krupa
Utorak, 22 Juna, 2021

Đapo: Sredstva smo dodijelili po kriterijima

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo izjavila je danas da je to ministarstvo, kao jedan od implementatora Uredbe o interventnim mjerama za podršku ugroženim sektorima privrede Federacije BiH u okolnostima pandemije Covid-19, privrednim subjektima dodijelilo sredstva prema kriterijama kako je i trebalo.

Navedena uredba je bila predmet revizije koju je izvršio Ured za reviziju institucija Federacije BiH.

– Sve smo uradili kako je trebalo 60 posto na osnovu prometa iz 2019. godine, a ostali dio na osnovu zaposlenih radnika – kazala je Đapo.

Cilj Uredbe je osiguranje podrške likvidnosti najugroženijim sektorima/djelatnostima, očuvanje radnih mjesta, te osiguranje hitno potrebne podrške i održavanje konkurentnosti u izvozno orijentisanim sektorima.

Smatra da se sa paušalnim izvještajem glavnog revizora Ureda Dževada Nekića nanosi šteta ne samo ministarstvu i stručnim službama već i privrednicima koji se tu spominju jer se u izvještaju navodi da je ministarstvo podijelilo sredstva neregistrovanim kompanijama.

– Prema zakonu o registraciji privredna društva odnosno prodružnice ne mogu se upisati u sudski registar ukoliko je njihova kompanija u tom gradu. Tako recimo Karpe Diem, koji ima zaštitarsku kompaniju ima i hotel i nas interesira samo hotel, hotel ima ID broj, a Porezna uprava Federacije prati promet na fiskalnim kasama, kao i broj uposlenih preko tog ID broja. Isto je tako i za hotel Holiwod koji je 2019. godine samo PDV-a uplatio tri miliona u budžet. Tako da spominjanje toga samo pokazuje koliko Ured za reviziju ne zna usku legislativu. Kriterij je bio broj uposlenih 30. septembra i pad prometa u odnosu na 2019. godinu. Tvrdim da smo sredstva dodijelili po kriterijima – rekla je Đapo.

Revizorski izvještaj trebao se voditi po tome da li je Ministarstvo uradilo po navedenoj Uredbi ili nije.

– Od Ureda za reviziju zatražili smo da daju odgovor na naše primjedbe koje smo poslali – dodala je Đapo.

Autor: Fena

Dodaj komentar:
- Oglas -

Najnovije

- Oglas -

Povezani članci