21.6 C
Bosanska Krupa
Srijeda, 4 Avgusta, 2021

Diskriminacija i targetiranje banjalučkih aktivista ostali nekažnjeni

- Oglas-

Za nepune dvije godine, banjalučka policija je protiv aktivista neformalne grupe građana “Pravda za Davida” napisala najmanje 160 prekršajnih i krivičnih prijava čija opravdanost nije potvrđena na sudu. Aktivisti i stručnjaci to smatraju jasnim dokazom diskriminacije i ciljanog kažnjavanja jedne grupe, ali za to niko nije odgovarao, piše Balkanska istraživačka mreža BiH (BIRN BiH).

Janko Testen je pred Osnovni sud u Banjaluci došao sredinom juna 2021. godine, da se brani od navoda iz prekršajne prijave koju mu je u januaru 2019. napisala policija u ovom gradu. On je tada lišen slobode jer je odbio da postupi po naređenju policajaca koji su tražili da se udalji sa javne površine na Trgu Krajine u Banjaluci, gdje su se sedmicama održavali protesti zbog ubistva Davida Dragičevića.

Testen kaže da nije postojao nikakav razlog zbog kojeg bi mu policajci branili prisustvo na javnoj površini, kao i da mu nisu ponudili nikakvo objašnjenje zbog čega mu brane stajanje na trgu.

“Nas su protjerivali samo što smo bili članovi ‘Pravde za Davida’ i što smo tražili istinu za dijete koje je ubijeno”, rekao je Testen prije početka ročišta na Sudu.

U posljednje dvije godine desetine banjalučkih aktivista prošlo je kroz slična iskustva. Prema podacima grupe “Pravda za Davida”, protiv građana Banjaluke pokrenuto je najmanje 160 prekršajnih ili krivičnih prijava za navodno kršenje Zakona o javnom redu i miru i Zakona o javnom okupljanju, ali je Osnovni sud odbacio sve one o kojima je do sada odlučivao.

Neki od tih slučajeva obustavljeni su jer su iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) odustali od njih.

Aktivisti su zbog takvog odnosa tražili odgovornost nadležnih policijskih službenika i njihovih nadređenih i podnosili krivične prijave, ali nema potvrde da je neko do sada kažnjen zbog izdavanja desetina neopravdanih prijava.

Stručnjaci sa kojima je razgovarao BIRN BiH smatraju to potvrdom nedostatka institucionalne odgovornosti.

Pravnik u banjalučkom Centru za ljudska prava Dejan Todorović kaže kako su prijave policije i izostanak reakcije tužilaštava pokazatelj diskriminatornog odnosa prema aktivistima.

“Takvo ponašanje institucija predstavlja otvorenu i direktnu diskriminaciju jedne grupe slobodnih građana. To je klasičan primjer odmazde sistema protiv onih koji su se usudili da ukažu na kriminal unutar tog istog sistema”, kaže Todorović.

Zbog odnosa prema aktivistima, između ostalih i onima iz “Pravde za Davida”, u izvještaju Evropske komisije o BiH za 2020. godinu je navedeno da nije ostvaren napredak u ispunjenju jednog od 14 ključnih prioriteta za pridruživanje Evropskoj uniji (EU) koji se odnosi na poštovanje evropskih standarda o slobodi udruživanja i slobodi okupljanja.

“Izazovi još postoje, kao što se vidi na slučaju pokreta ‘Pravda za Davida’ u Banja Luci”, navodi se u izvještaju, gdje se dodaje kako su aktivisti zastrašivani, novčano kažnjavani i sudski gonjeni.

BiH će morati da ujednači svoju deklarativnu opredijeljenost za članstvo u EU sa poštovanjem prava na okupljanje jer je sadašnji loš odnos prema zaštiti prava aktivista nespojiv sa putem u Uniju, objašnjava Todorović.

“Neefikasan i korumpiran pravosudni sistem je nešto preko čega zemlje članice EU neće preći kada budu odlučivale o daljem napretku BiH na putu ka članstvu u toj organizaciji”, kaže on.

Todorović smatra paradoksalnim da što se više priča o čvrstoj opredijeljenosti BiH ka članstvu u Uniji, vlasti više krše i ograničavaju prava građana, pa to ima posljedice i na druge aktiviste u drugim gradovima.

Grupa aktivista morala je čekati dugo da vidi sudsku potvrdu da su u decembru 2018. godine imali pravo na proteste i da policija nije imala osnova da ih tereti zbog traženja odgovornosti u istrazi za ubistvo Davida Dragičevića.

“U februaru ove godine protiv mene i Sofije je konačno, nakon dvije godine, obustavljena istraga, nakon brojnih dopisa i upita prema tužiocu Tanji Mrđi. Istraga protiv Davora se i dalje vodi”, kaže Ozren Perduv iz neformalne grupe građana “Pravda za Davida”.

Dodaj komentar:
- Oglas -

Najnovije

- Oglas -

Povezani članci