3.9 C
Bosanska Krupa
Utorak, 26 Oktobra, 2021

Disciplinska odgovornost tužiteljice iz Banje Luke za vrijeđanje članova grupe “Pravda za Davida” ili odbijanje tužbe

Na disciplinskom ročištu protiv Slavice Matijaš, tužiteljice Okružnog javnog tužilaštva (OJT) Banja Luka, po tužbi za ponašanje koje šteti ugledu tužilačke funkcije, svjedoci Ureda disciplinskog tužioca (UDT) – članovi neformalne grupe “Pravda za Davida” – ispričali su da su čuli da im je tužena po izlasku iz zgrade kazala “opet ovi kriminalci”, što je ona negirala, piše BIRN BiH.

Prisjećajući se 1. decembra 2020. godine, Merlina Ivić je ispričala da se zajedno s još nekoliko članova neformalne grupe “Pravda za Davida” okupila ispred Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka protestujući zbog neadekvatne istrage tužitelja Želimira Lepića, koji je tog dana išao u penziju.

Kako je objasnila, tužena Matijaš im je prilikom izlaska iz zgrade Tužilaštva uputila riječi “opet ovi kriminalci”, dodavši da ona u tom trenutku nije znala o kome se radi i da su prisutni, osim članova grupe, bili i novinari.

Odgovarajući na pitanje punomoćnika tužene Stevana Dimitrijevića da li su članovi grupe imali dozvolu za snimanje, Ivić je kazala da otkad postoji grupa “Pravda za Davida”, uvijek je neko od članova snimao live video.

Druga svjedokinja UDT-a Sofija Grmuša je ispričala da je toga dana snimala live video ispred zgrade Tužilaštva, kada je tužena Matijaš izašla i, “ničim izazvana, rekla ‘opet ovi kriminalci’”, pojasnivši da se tužena obratila prisutnima, jer “nema kome drugom”.

Odgovarajući na pitanja Dimitrijevića, ona je ispričala da je tužena Matijaš izlazila iz zgrade u trenutku kada se Ozren Perduv spremao da dâ izjavu medijima te da je “bila tišina kad je ona izlazila”.

“Dovoljno je bilo ono što sam doživjela, nije bilo potrebe da ponovo preslušavam”, kazala je svjedokinja Grmuša nakon upita punomoćnika Dimitrijevića da li se riječi tužene čuju na snimku koji je objavljen na YouTubeu.

“Ona nije gledala u novinarsku ekipu, već je okrenula desno glavu i gledala u nas, tako da je to očigledno nama uputila”, izjavila je Grmuša.

Svjedok Ozren Perduv, jedan od članova grupe “Pravda za Davida”, izjavio je da se izlazak tužiteljice desio neposredno prije davanja njegove izjave medijima te da je i on čuo da je tužena kazala “opet ovi kriminalci”, ali da je on, za razliku od ostalih svjedoka, bio udaljeniji od samih stepenica ispred Tužilaštva.

“Ja sam na prvu pomislio da nisam dobro čuo… i prišao sam i pitao Sofiju da li je moguće da sam čuo to što sam čuo”, kazao je Perduv.

Dimitrijević je upitao Perduva zašto je u iskazu iz istrage naveo da je tužena naišla dok je davao izjavu za medije, a danas da se to desilo pred davanje izjave, na što je svjedok kazao da ostaje pri današnjem iskazu.

Punomoćnik Dimitrijević je sve svjedoke upitao da li je tužena u momentu izlaska iz zgrade Tužilaštva imala masku, što su oni potvrdili.

Tužiteljica UDT-a Dejana Bojanić iznijela je materijalne dokaze, među kojima je pritužba Ozrena Perduva protiv tužiteljice, zapisnici o saslušanju šest svjedoka te videozapis objavljen na YouTubeu, a na kojem se može vidjeti trenutak kada tužena izlazi i kada se vraća u zgradu Tužilaštva.

“Nije mi potpuno jasno koliko je to vjerodostojan snimak, mi smatramo da imamo vjerodostojnijii zapis sa videonadzora”, kazao je punomoćnik Dimitrijević, dodavši kako smatra da je video sa YouTubea nezakonit, te da se glas Sofije Grmuše i rečenica koju izgovara s početka videa čuje i poslije.

“Meni ovo dovoljno govori da je nešto sa ovim snimkom rađeno… Ako je neko mogao da montira ovaj zvuk, kako mogu biti siguran da nešto drugo nije”, poručio je Dimitrijević.

Ured disciplinskog tužioca tereti Slavicu Matijaš da je prekršila Zakon o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH koji se odnosi na prekršaj “ponašanje u sudu ili tužilaštvu i izvan suda ili tužilaštva koje šteti ugledu tužilačke funkcije”. Matijaš je, kako se navodi u tužbi, 1. decembra 2020. godine, po izlasku iz zgrade OJT-a Banja Luka, ispred koje se u tom trenutku održavao protest neformalne grupe “Pravda za Davida”, rekla “opet ovi kriminalci”, te je na taj način prekršila standarde tužilačke etike.

Slavica Matijaš je prilikom svjedočenja u svoju korist ispričala da joj je tog dana portparol Tužilaštva kazao da se očekuje hapšenje osumnjičenog za silovanje maloljetne djevojčice, te da ona nije znala za okupljanje članove grupe “Pravda za Davida”.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

Najnovije

- Oglas -

Povezani članci