Da se direktori u različitim institucijama prema javnim sredstvima i imovini ponašaju kao da je njihovo lično vlasništvo poznato je već odavno, a primjeri iz „Šuma Srpske“ pokazuju da su se odgovorna lica u tom preduzeću drznula da čak i lične kazne plaćaju sa računa preduzeća, odnosno novcem građana Srpske.

Iako, prema podacima do kojih je CAPITAL došao, ova praksa traje više godina, sankcija za zloupotrebu položaja još nema. Da se odgovorni kazne nisu se potrudili ni u Upravi „Šuma“, a ni u Republičkoj upravi za inspekcijske poslove, a imali su uvid u dokumentaciju koja to dokazuje.

Dokumentujući potpuno druga krivična djela, Uprava kriminalističke policije MUP-a RS naišla je na podatke o plaćanju prekršajnih naloga i pomenutim zloupotrebama. Izvještaj tužilaštvu još nije podnesen.

Portal CAPITAL u posjedu je više uplatnica koje dokazuju da su direktori šumskih gazdinstava sa računa preduzeća plaćali lične kazne, odnosno one koje im je izrekla šumarska inspekcija kao odgovornim licima u šumskim gazdinstvima (ŠG).

Jedna od uplatnica pokazuje da je zloupotreba položaja evidentirana još prije pet godina. Sa računa registrovanog u NLB banci na preduzeće „Šume RS“ u oktobru 2014. godine plaćena je kazna od 500 KM za Miloša Bjeljca iz ŠG „Klekovača“.

Javna sredstva zloupotrebljavali su i u drugim organizacionim dijelovima „Šuma RS“. Tako je kazna izrečena direktoru ŠG „Ribnik“ Željku Višekruni, u iznosu od 250 KM, u maju 2017. godine plaćena sa računa gazdinstva.

Višekruna se nije zaustavio na plaćanju jedne kazne, već je i par mjeseci kasnije, u oktobru 2017. godine još jednu ličnu kaznu od 250 KM platio na isti način.

Istu praksu Višekruna je nastavio i u 2018. kada je u avgustu ponovio postupak, samo što je taj put kazna bila duplo veća, odnosno 500 KM, ali to ga nije brinulo jer je istu platio opet sa računa preduzeća.

Sa uplatnica je vidljivo da su kazne za Višekrunu plaćane sa računa koji ŠG „Ribnik“ ima u NLB banci.

Najmanje tri lične kazne plaćene su prošle godine i za Čedu Vukovića, tadašnjeg direktora ŠG „Čemernica“ iz Kneževa, takođe sa računa ŠG u NLB banci. Jedna od 500 KM plaćena je u februaru, druga od čak 1.750 KM plaćena je u aprilu, a treća kazna u visini od od 500 KM plaćena je u oktobru 2018.

Vuković je nakon izbora u oktobru prošle godine smijenjen sa pozicije direktora, ali ne zbog navedenih zloupotreba, već što je navodno u toku izborne kampanje radio za suprotnu stranu.

Uprava „Šuma RS“ je nakon pitanja CAPITAL-a da li su upoznati sa činjenicom da su lične kazne plaćane s računa preduzeća, priznala da zna za navedene zloupotrebe.

قالب وردپرس

KOMENTARI:
Loading...