14.8 C
Bosanska Krupa
Srijeda, 3 Marta, 2021

Detalji SIPA-ine akcije “Rudnik”: Hapšenja zbog “posla” od 5,5 miliona KM

Na području Tuzlanskog kantona u toku su pretresi na šest lokacija, a pod kontrolom policijskih službenika je šest osoba koje se dovode u vezu sa izvršenjem krivičnih djela udruživanje radi činjenja krivičnih djela i zloupotreba službenog položaja, potvrdili su Feni iz Agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

– Policijski službenici Agencije za istrage i zaštitu od ranih jutarnjih sati provode operativnu akciju kodnog naziva “Rudnik”, a po naredbi Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona i Općinskog suda u Tuzli – kazao je Feni glasnogovornik SIPA-e Luka Miladinović.

U toku su pretresi osoba, stambenih i poslovnih objekata, te pokretnih stvari na šest lokacija u Tuzli, Gračanici i Živinicama, zbog postojanja osnova sumnje da su osumnjičene osobe u ovom predmetu počinile krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnog djela u vezi sa krivičim djelom zloupotreba položaja i ovlaštenja.

– Pod kontrolom policijskih službenika nalazi se šest osumnjičenih osoba. A više informacija o rezultatima akcije bit će poznato nakon realizacije aktivnosti na terenu – kazao je Miladinović.

U međuvremnu Feni je potvrđeno u Tužilaštvu TK da je među uhapšenima zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik stranke Socijaldemokrati BiH Enver Bijedić.

Kako je potvrđeno iz Tužilaštva TK, pored Bijedića u ovom predmetu nalazi još pet osoba, tri su zaposlene u Rudniku soli, dok su dvije u jednoj gračaničkoj privatnoj firmi.

Kako nezvanično saznajemo, pored Bijedića akcijom su obuhvaćeni i Aziz Čačković, aktuelni direktor rudnika, zatim zaposlenici Amir Tursunović i Amir Sušić, te privatni poduzetnici Dženan i Atif Mujkić iz kompanije Mining & Drilling iz Gračanice.

Nedavno je Rudnik soli Tuzla na čijem je čelu Aziz Čačković, također član Socijaldemokrata BiH čiji je predsjednik Enver Bijedić, potpisao ugovor sa gračaničkom firmom u vrijednosti 5,5 milona KM.

Međutim, uvidom u dokumentaciju firma iz Gračanice je osnovana 2018. godine i do kraja 2019. godine imala je samo jednog zaposlenog radnika.

Autor: Fokus/Fena

Dodaj komentar:
- Oglas -

Najnovije

Povezani članci