11.2 C
Bosanska Krupa
Ponedjeljak, 8 Marta, 2021

Delegacija Europske unije najoštrije osudila uništavanje zastave

Delegacije Evropske unije u BiH oglasila se danas povodom trganja zastave EU na Ambasadi Hrvatske u Sarajevu.

“EU u BiH najoštrije osuđuje uništavanje zastave na prostorijama ambasade Hrvatske u BiH. Pozivamo organe reda da sprovedu brzu istragu i odgovorne za ovaj vandalski čin izvedu pred lice pravde”, naveli su u objavi na Twitteru.

Do ovog incidenta ju došlo u noći sa subote na nedjelju, a sarajevska policija već traga za počiniocima.

Osim zastave koja je skinuta sa nosača i bačena na ulicu, oštećen je i metalni nosač na kojem je stajala zastava.

I generalni sekretar Evropskog pokreta u Bosni i Hercegovini Haris Plakalo osudio je napad na Ambasadu Republike Hrvatske u kojem je strgnuta zastava Evropske unije.

“Ovakav vandalski čin uništavanja zastave Evropske unije sa zgrade Ambasade Republike Hrvatske u BiH zaslužuje najoštrije osude jer je Evropska unija uveliko dokazani prijatelj BiH, a građani BiH uvijek su bili ti koji su itekako znali poštivati i svoje prijatelje i svoje susjede. Upravo zbog toga, odgovorni za ovakav vandalski čin moraju biti privedeni i na odgovarajući način kažnjeni, jer u Sarajevu nije nikada bilo, niti će biti prostora mržnji prema prijateljima Bosne i Hercegovine, drugim zemljama i narodima, što je upravo Sarajevo činilo drugačijima od svih ostalih. Ovaj grad itekako zna čuvati i cijeniti svoje prijatelje, stoga takvu poruku i šaljemo Ambasadi Republike Hrvatske u BiH, kao i zvaničnom Briselu, da pojedinci i njihove loše namjere nikada ne smiju niti će oslikavati jednu cjelinu, grad, narod ili državu”, naglasio je u svom reagiranju generalni sekretar Evropskog pokreta u BiH Haris Plakalo.

Dodaj komentar:
- Oglas -

Najnovije

Povezani članci