Dejtonski (mirovni) sporazum za BiH, parafiran je 21. novembra 1995. godine u Daytonu, u američkoj državi Ohio, poslije tronedjeljnih pregovora,potpisan je 14. decembra iste godine u Parizu. Na ovaj dokument u prisustvu velikih svjetskih sila potpise su stavili tadašnji predsjednici zemalja regiona Alija Izetbegović (BiH), Slobodan Milošević (Srbija) i Franjo Tuđman (Hrvatska). Inače, ovim mirovnim sporazumom je precizirano ustavno i pravno uređenje BiH kao složene države, sastavljene od Federacije BiH i Republike Srpske, te tri konstitutivna naroda.

Kada govorimo o budućnosti Dejtonskog sporazuma, u BiH su podijeljena mišljenja. Ipak, svi koji su se ozbiljnije bavili ovim dokumentom tvrde da je to ustvari “luđačka košulja” za BiH. Međutim, sve mane Ustava BiH, potpisanog u sklopu Dejtonskog mirovnog sporazuma, osjetili su svi oni koji žive u BiH.

“Svi gledaju različito na Dejtonski sporazum. Taj sporazum je potpuno iracionalan, dakle, on sam sebe isključuje iz racionalne igre vlastitim rezultatima kojima svjedočimo svih ovih 20 godina, koliko je on na sceni. Dakle, mi vidimo da je taj sporazum upropastio jednu zemlju, upropastio njene građane, te dao strašnu šansu za manipulaciju najgorima u ovoj zemlji. Kad kažem najgorima, onda to mislim na etno-vrhuške koje vladaju Bosnom i Hercegovinom”, kazao je profesor Esad Bajtal, za Source.ba.

Dejtonski mirovni sporazum odgovara tek bosanskohercegovačkim političarima, kojima, baš kao i predstavnicima međunarodne zajednice omogućava komfornu poziciju, mišljenja su analitičari.

“Taj sporazum ide samo njima u korist. Omogućava im da potpuno neodgovorno  vladaju ovom zemljom, da je pritom pljačkaju i da tu pljačku legalizuju pod nekim kvazinazivom tranzicija, da uživaju u svom bogatstvu koje su oteli od građana i da pritom nikom ne polažu nikakve račune, dakle, da žive potpuno neodgovorno”, kaže  Bajtal, te dodaje:

“U pitanju je jedan legalizirani i legitimizirani kriminal koji je omogućen upravo Dejtonskim mirovnim sporazumom. Čak ni ovo “mirovni sporazum” nije realizovano, ovo je jedno primirje koje svakog trenutka može da eksplodira”.

Svi pokušaji ustavnih reformi za sada su bili bezuspješni, a najveći ceh plaćaju građani.

“Taj Dejton je smetnja građanima da dišu,smetnja da rade pa da od rada normalno žive, da ostvaruju svoja ljudska građanska prava,  a ta prava bi se mogla ostvariti onog trenutka ako bi ova zemlja ušla u uređenu EU u kojoj postoje pravni standardi, norme, dobri običaji, u kojoj postoji dobar i debeo ekonomski okvir u čijim granicama mogu da se svojim znanjem i sposobnošću učestvuje i osigurava vlastita egzistencija. Dakle, ovakav sporazum kakav je sve to onemogućava i zapravo onemogućava nam put ka Evropskoj uniji”, smatra profesor Bajtal.

BiH već 20. godina tapka u mjestu. Promjene su nužno potrebne,  a Dejtonski ustav ne može biti imun na procese koji predstoje ovoj zemlji na putu ka Evropskoj uniji, mišljenja su brojni predstavnici nevladinih organizacija, kulturni i javni delatnici, kao i analitičari. Međutim, u BiH, posebno u RS-u,  je još snažan otpor promjenama Dejtonskog sporazuma i ustavnih rješenja koja je on donio.

“Ako nema političke volje, onda se neće ništa promijeniti. Međutim,  kako ovaj dogovor nije došao odavde nego je on prosto nametnut u Dejtonu, onda oni koji su skrojili Dejton  tako kako su ga skrojili, oni bi trebali da ponovo sjednu za sto , da promijene šta ne valja ili da zapravo unesu jedan novi sporazum ili novi dokment koji će stanje u ovoj zemlji dovesti u ono normalno demokratsko društvo sa svim ljudskim pravima za sve građane BiH,  neovisno o tome kojem etnosu ili kojem klerosu pripadaju”, ističe Bajtal.

Tvorac Dejtonskog mirovnog sporazuma, kao i niko od potpisnika, više nije živ. A BiH je 20. godina nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma ostala jednako nefunkcionalna država sa “bezbroj” nivoa vlasti.

“Bez pravne države ovdje se stvari nikada neće promijeniti, a promijeniti se na žalost ne mogu iznutra. Međunarodna zajednica koja nam je dala Dejton , koja nam je navukla “luđačku kosulju” na glavu,  mora se  konačno  odvažiti  na korak njihove promjene, odnosno na korak donošenja nekog potpuno novog  dokumenta, koji neće podrazumijevati nista drugačije uređenje od onih uređenja kakva oni imaju u svojim zemljama i svojim državama”, ističe Bajtal za naš portal.

I intelektualci Kruga 99 mišljenja su kako Dejtonski sporazum nije mogao biti potpisan bez uplitanja međunarodne zajednice, tako bez njihove pomoći ni njegove izmjene neće vidjeti svjetlo dana.

Ipak, činjenica je da je Dejtonski sporazum ostvario svoju prvobitnu ulogu a to je uspostavljanje mira u našoj zemlji. Ipak, s druge strane postavlja se pitanje kako se riješiti diskriminatorskih odredbi, te kako živjeti u prekomplikovanoj državi kao što je BiH!?

KOMENTARI:
Loading...