Nakon što je bivši lider Srba u Bosni i Hercegovini Radovanu Karadžiću pred Haškim sudom osuđen na 40 godina zatvora, iz Vlade Srbije je potvrđeno kako će danas biti održana sjednica tog tijela čija će jedina tema će biti presuda Karadžiću.

I na sjednici vlade bh. entiteta Republika Srpska, koja će također biti održana danas, presuda Karadžiću bit će jedina tačka dnevnog reda.

Odmah nakon presude, premijer Srbije Aleksandar Vučić poručio je onima koji presudu Radovanu Karadžiću misle iskoristiti za političke ili bilo koje napade na Republiku Srpsku, da Srbija to ne smije, ne može i neće dozvoliti.

“Srbija ima obavezu da vodi računa i o svom narodu izvan granica Srbije. Upozoravam one koji misle da današnju presudu protiv nekadašnjeg predsjednika Republike Srpske iskoriste za politički ili bilo koji napad na Republiku Srpsku, da Srbija u skladu sa Dejtonskim sporazumom to ne smije, ne može i neće da dozvoli”, istaknuo je Vučić na središnjoj državnoj svečanosti obilježavanja Dana sjećanja u Varvarinu.

Kako je istaknuo, Srbija će stati uz svoj narod i štititi njegovo pravo na opstanak, kao i pravo na postojanje i život Republike Srpske, prenosi Tanjug.

“Ne ugrožavamo nikoga, nikome nećemo da prijetimo, ali nikome ne damo da Srbe gaze zato što su Srbi. Nismo ničija krpa, mi smo ponosan, nepokoran i nepokoren narod”, rekao je Vučić.

Premijer Srbije je napomenuo i da će njegova zemlja, unatoč onome što se dogodilo u prošlosti, dati sve od sebe za pomirenje i suradnju sa susjedima u regiji.

KOMENTARI:
Loading...