35.9 C
Bosanska Krupa
Srijeda, 23 Juna, 2021

Danas nam stiže više od 10.000 Pfizer vakcina iz EU

Evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku Oliver Varhelyi današnjom posjetom BiH nastavlja obilazak zemalja Zapadnog Balkana kako bi uručio donaciju vakcina iz programa EU koji realiziraju sa Austrijom. Riječ je o 651.000 Pfizer vakcina koje će biti podijeljene od maja do avgusta.

BiH pripada 214.000 vakcina što je najviše od svih zemalja u regionu, a u prvoj isporuci stiže 10.530 vakcina što je najviše od svih zemalja regiona.

Povjerenik za proširenje i susjedstvo Olivér Várhelyi rekao je da će svojim dolaskom prenijeti jasnu poruku.

“Stalo nam je! Mi brinemo o našim partnerima, a mi brinemo o njihovim zdravstvenim radnicima koji su najranjiviji. Isporuka cjepiva potvrđuje našu kontinuiranu predanost pružanju podrške, kao što to činimo od izbijanja pandemije. Zajedno jači”, kazao je Varhelyi.

U Sarajevo će doći i austrijski savezni ministar za evropske i međunarodne poslove Republike Austrije Aleksander Šalenberg.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija održat će sastanak sa komesarom Varheljijem na Međunarodnom aerodromu Sarajevo. Tegeltija će u 15 sati održati sastanak i sa Šalenbergom.

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera također će prisustvovati ceremoniji primopredaje prvog kontingenta vakcina protiv koronavirusa za Bosnu i Hercegovinu koje je obezbijedila Evropska unija.

Kasnije je planiran radni sastanak delegacija Ministarstva vanjskih poslova BiH i Federalnog Ministarstva za evropske i međunarodne poslove Republike Austrije u MVP BiH.

Dodaj komentar:
- Oglas -

Najnovije

- Oglas -

Povezani članci