Kongres Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine bit će održan danas, u dvorani Mirza Delibašić KSC-a Skenderija u Sarajevu.

Generalni sekretar SDP-a BiH Irfan Čengić kazao je Feni da će to biti najveći kongres jedne političke partije, jer će biti 859 delegata, kao i gosti iz zemlje, regiona i inozemstva.

Na Kongresu će biti biran novi saziv Glavnog i Nadzornog odbora, a mijenjat će se i Statut i Program SDP-a BiH.

Također, bit će ozvaničen početak mandata predsjednika SDP-a BiH Nermina Nikšića, nakon što je nedavno izabran na izborima po sistemu “jedan član – jedan glas”.

“Bira se 110 članova Glavnog odbora i 11 članova Nadzornog odbora, nakon čega će Glavni odbor izabrati potpredsjednike SDP-a, Predsjedništvo i generalnog sekretara”, kazao je Čengić.

Glavni odbor SDP-a BiH ranije je usvojio tekst Prijedloga Statuta partije, koji će biti proslijeđen delegatima Kongresa na usvajanje.

Također, Glavni odbor je usvojio i Prijedlog inoviranog Programa SDP BiH, koji će biti dostavljen delegatima predstojećeg Kongresa.

Inovacije Statuta i Programa SDP BiH rađene su u proteklih deset mjeseci, a sve organizacije i svi članovi partije su imali pravo svojim amandmanima uticati na sadržaj ovih partijskih dokumenata.

KOMENTARI:
Loading...