Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine osnovan na današnji dan 1888. godine i najstarija je moderna kulturna i naučna ustanova u Bosni i Hercegovini zapadnog tipa. Samom osnivanju prethodio je dug period u kojem su brojni pojedinci ili grupe intelektualaca ukazivali na potrebe za jednom takvom ustanovom, poše novinska agencija Patria.

Inače, Zmeljski muzej je zbog nebrige vlasti i neriješenog statusa bio zatvoren od 4. oktobra 2012. do 16. septembra 2015. godine.

Povodom 128 godina postojanja Zemaljskog muzeja BiH, najvažnije savremene naučno-obrazovne i kulturne institucije u BiH, danas će se u periodu od 12:00 do 20:00 sati bit će održana cjelodnevna prezentacija muzejskih poslova, zgrada Odjeljenja prirodnih nauka, cjelodnevna projekcija dokumentarnih filmova o Zemaljskom muzeju, zgrada Odjeljenja za etnologiju, prodajna izložba muzejskih publikacija, suvenira, starih razglednica i plakata po promotivnim cijenama, zgrada Odjeljenja prirodnih nauka.

U 14:15 bit će otvorena izložba „O Kurosu, o Kori, o ljudima i božanstvima“, zgrada Odjeljenja prirodnih nauka.

Od 17:00 do 19:00 – Izlaganje originala Sarajevske hagade, zgrada Odjeljenja za arheologiju

Također, posjetioci će u terminima od 14:00, 16:00 i 18:00 sati moći obići muzejske postavke, uz stručno vođenje kustosa.

Samu izložbu „O Kurosu, o Kori, o ljudima i božanstvima“ pripremio je prof.dr. Adnan Busuladžić, a čine je izloženi predmeti koji pripadaju privatnoj kolekciji koja se po prvi put predstavlja domaćoj i svjetskoj javnosti.

Riječ je o 19 primjeraka različitih predmeta; staklenih posudica, metalnih skulptura i keramičkih figurina. Kolekcija se datira u široki period grčko – rimskog civilizacijskog kulturnog kruga, od VII stoljeća stare ere, do IV stoljeća nove ere. Kao najvažniji, najvrjedniji i najzanimljiviji predmet iz izložene privatne kolekcije ističe se srebreni kuros – prototip nagog mladića kojeg su stari Grci doživljavali kao simbol junaštva, neustrašivosti, snage i ljepote.

Izložbu će otvoriti ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović te v.d. direktora Zemaljskog muzeja BiH, dr. Mirsad Sijarić.

KOMENTARI:
Loading...