Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak započeo je učešće na 74. zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u New Yorku, koje će trajati do 25. septembra, javlja Anadolu Agency (AA).

Prvog dana boravka u New Yorku, Crnadak je učestvovao na neformalnom radnom sastanku posvećenom Zapadnom Balkanu, čiji je domaćin bila visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu i bezbjednosnu politiku Federica Mogherini. Glavne teme sastanka bile su nastavak evropskog puta regiona, kao i odnosi u regiji. Pored ministra Crnadka, na sastanku su učestvovali premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev, prvi potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić, ministar vanjskih poslova Crne Gore Srđan Darmanović, ministar vanjskih poslova Albanije Gent Čakaj kao i kosovski predsjednik Hašim Tači.

S obzirom na to da se radilo o jednom od posljednjih sastanaka s Federicom Mogherini na njenoj funkciji visoke predstavnice EU za spoljnu i bezbjednosnu politiku, ministar Crnadak je zahvalio za dosadašnju saradnju i izrazio nadu da će region nastaviti s napretkom ka Evropskoj uniji nakon značajnih pomaka koji su napravljeni u periodu rada odlazeće Evropske komisije.

Govoreći o situaciji u BiH Crnadak je istakao da je u narednom periodu najvažnije da se u BiH uvede stvarna vladavina prava, posebno u smislu ostvarivanja rezultata u borbi protiv korupcije i obezbjeđivanja poštenih izbora na kojima bi građani mogli slobodno da se izjasne, bez izlaganja pritiscima i prijetnjama.

Crnadak je naglasio da su svi u BiH svjesni da napretka ka Evropskoj uniji neće biti bez formiranja vlasti na svim nivoima, te da su stranke koje su pregovarale o vlasti u prethodnih 11 mjeseci izgubile previše dragocjenog vremena i stvorile veoma negativnu političku atmosferu, kao i da je u ovom trenutku nemoguće procijeniti kad će vlast biti formirana.

Crnadak je takođe naglasio da su se kao rezultat takvih odnosa pojavile antiustavne i antievropske političke inicijative koje su dodatno uznemirile javnost, te je pozvao Evropsku uniju da svaku takvu inicijativu osudi i odbaci. Na kraju, ministar Crnadak je izrazio nadu da će konačan dogovor Beograda i Prištine biti postignut u najskorije vrijeme, te izrazio podršku napretku u sprovođenju reformi i na evropskom putu svih učesnika evropskog procesa na Zapadnom Balkanu.

Svoje učešće na 74. zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija Crnadak nastavlja danas sastancima s funkcionerima Ujedinjenih nacija, te sastankom s ministrom inostranih poslova Maršalskih Ostrva na kojem će biti potpisan Sporazum o uspostavljanju diplomatskih odnosa.

قالب وردپرس

Komentari: