Dragan Čović, član Predsjedništva BiH i lider HDZBiH izrazio je zadovoljstvo zbog sastanka i razagovora Bakira Izetbegovića, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH i predsjednika SDA i Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske i SNSD-a. Čović je kazao da on pozdravlja svaki dogovor između predsjendika ključnih bošnjače i srpske stranke,, no ocjenjuje da što se tiče Međunarodnog monetarnog fonda da tu nije trebalo ništa ni dogovorati .

Jer to je sve bilo dogovoreno davno i sve je bilo usuglašeno, to je bila dakle jedna klasična blokada SDA , izbjegavanje potpisivanja stand by aranžmana i ako je to sve sad potpisano, to je dobro-kazao je Čović.

Što se tiče mehanizma koordinacije, Čović kaže da je teško već sad kazati šta znači dogovor o ovom pitanju na stranačkom nivou ,ako se zna da se o mehanizmu mora odlučivati na Vijeću ministara BiH i u parlamentarnoj proceduri.

A, bojim se ako se išlo u pravcu koji je meni gospodin Izetbegović prezentirao u petak na sastanku s gospodinom Ivanićem (Mlade, op.a), onda je sasvim sigurno da je to onda opet nešto što neće biti provodivo – ističe Čović.

Na upit kakav je to prijedlog Čović kaže da mu je Izetbegović rekao da ukoliko se nešto želi mijenjati u vezi mehanaizma koordinacije da to treba usaglsiti međusobno i koordinirati.

U preinakama ne može predstavnik ni jednog nii drugog naroda ili dvije stranke odlučivati o mehanizmu koordinacije. Prvo ću pročitati da vidim šta su stvarno usaglasili i gospodin Dodik kaže da su neke tri stvari koje je on potencirao riješene ovaj put. Kad pogledam sve , vidjet ću i onda ćemo vidjeti kakav će naš odgovor biti prema ovom dogovoru kada je u pitanju prijedlog koji treba doći na Vijeće ministara, jer bez njega ništa ne id- kazao je Čović..

S druge strane kaže Čović da bi mu „bilo drago da stvarno nešto napravimo i da oni koji su tri-četiri mjeseca blokirali euroatlanski put da ga konačno deblokiraju“ tako da BiH barem u devetom mjesecu može sustići vrijeme koje je izgubila.

KOMENTARI:
Loading...