33.3 C
Bosanska Krupa
Nedjelja, 20 Juna, 2021

Čović i Plenković o izbornom zakonodavstvu i ograničenim ustavnim reformama u BiH

U Zagrebu je u utorak održan sastanak predsjednika HDZ-a BiH i dopredsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragana Čovića s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejem Plenkovićem.

Na radnom sastanku razgovaralo se o aktualnostima koje se dotiču Hrvatske i Bosne i Hercegovine u kontekstu svih izazova koje obje zemlje imaju u borbi protiv pandemije covid-19 i u procesu vakcinacije, te aktualnostima na nivou EU, kao i konkretnoj privrednoj i ekonomskoj saradnji dviju zemalja u bilateralnim, regionalnim i evropskim okvirima.

Ključna tema današnjeg sastanka bio je predstojeći reformski period i ubrzano rješavanje izbornog zakonodavstva i ograničenih ustavnih reformi u BiH, saopšteno je iz HDZ-a BiH.

Nakon okončanja izbora u Mostaru, izborni zakon BiH je ostao sljedeći politički preduslov, kako nalažu odluke i preporuke Evropske komisije i Evropskog parlamenta.

Iz HDZ-a BiH su saopštili da je hrvatski premijer Plenković izrazio podršku u postizanju konsenzusa svih političkih stranaka i institucija oko ovog pitanja koje će usmjeriti evropsku budućnost i reformski put Bosne i Hercegovine. Pritom je podsjetio kako je legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda ugrađeno u Daytonski mirovni sporazum i sastavni je dio Ustava BiH.

Čović je naglasio kako uz podršku i medijaciju međunarodnih predstavnika i organizacija, politički akteri u BiH trebaju sami iznaći rješenje na tragu Sporazuma o načelima izmjena i dopuna Izbornog zakona potpisanog u junu 2020. godine u Mostaru, saopštili su iz centrale HDZ-a BiH.

Dodaj komentar:
- Oglas -

Najnovije

- Oglas -

Povezani članci