22.5 C
Bosanska Krupa
Petak, 18 Juna, 2021

Čolo: Na narednoj sjednici očekujem razmatranje Izbornog zakona

Predsjedavajuća Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva Bosne i Hercegovine Alma Čolo (SDA) izjavila je danas da očekuje da će na narednoj sjednici tog tijela biti razmatrana prva poglavlja Izbornog zakona BiH.

– Usvojili smo Poslovnik o radu Interresorne radne grupe i na narednoj sjednici očekujem da ćemo krenuti od poglavlja jedan i dva Izbornog zakona, krenuti redom po članovima i uvažavajući sve preporuke nadležnih institucija, OSCE-a, nevladine organizacije “Pod lupom” i svih onih koji su davali preporuke – izjavila je Čolo.

Te preporuke se, kako je dodala, odnose na integritet izbornog procesa, regularnost i sve ono što je potrebno uraditi, a tiče se i međunarodnih obaveza BiH, provedbe presuda Evropskog suda za ljudska prava, Ustavnog suda BiH i ostaloga.

– Predstavnici Centralne izborne komisije trebali su biti uključeni u ovaj proces jer oni po Izbornom zakonu mogu inicirati izmjene Izbornog zakona i uvijek su to do sada radili. Sada imamo izričita protivljenja tome. Insistirat ćemo na tome, hoćemo li uspjeti vidjet će se u daljem radu – dodala je Čolo.

Interresorna radna grupa treba ponuditi izmjene i dopune zakona koje će predložiti Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine na usvajanje.

Dodaj komentar:
- Oglas -

Najnovije

- Oglas -

Povezani članci